Na hlavný obsah

Grécko v júni zrejme čakajú ďalšie voľby. Premiér nevie zostaviť jednofarebnú vládu

Nedeľné voľby v krajine vyhrali konzervatívci.

Grécko v júni zrejme čakajú ďalšie voľby. Premiér nevie zostaviť jednofarebnú vládu
Grécky premiér a líder strany Nová demokracia Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

Konzervatívna strana Nová demokracia (ND) doterajšieho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa sa so ziskom 40,8 percenta hlasov stala jasným víťazom nedeľňajších (21. 5.) parlamentných volieb v Grécku. Oznámilo to v pondelok (22. 5.) skoro ráno ministerstvo vnútra po sčítaní takmer všetkých hlasov, informuje agentúra DPA.

Ľavicová strana Syriza Alexisa Tsiprasa, ktorá bola považovaná za najperspektívnejšieho protivníka ND, dostala len 20,1 percenta hlasov, čo je približne o 11 percentuálnych bodov menej ako vo voľbách v roku 2019. Z 59 volebných obvodov získala ľavica iba jeden, zvyšok pripadol Novej demokracii.

Do parlamentu sa dostali ešte tri ďalšie strany. Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) získalo 11,5 percenta hlasov, Komunistická strana Grécka (KKE) 7,2 percenta a pravicovo-populistická strana Elliniki Lisi (Grécke riešenie) 4,5 percenta hlasov.

Ľavicová strana MeRA25 vedená exministrom financií Giannisom Varufakisom a ultrakonzervatívna strana Niki stroskotali na trojpercentnej klauzule.

Vyzval na nové voľby

Úradujúci konzervatívny grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval na uskutočnenie nových parlamentných volieb, ktoré by mohli sa vypísať na 25. júna. Informovala o tom, agentúra AFP.

Keďže sú však názorové rozdiely medzi ND a ďalšími stranami priveľké, Mitsotakis sa spolieha na ďalšie voľby, v ktorých víťazná strana získa v 300-člennom parlamente automaticky bonusové mandáty. Tieto voľby by sa mohli konať už koncom júna.

Grécka prezidentka Katerina Sakellaropulusová dá každej z troch najsilnejších strán tri dni na zostavenie koaličnej vlády. Ak všetky zlyhajú, vymenujú dočasnú vládu, ktorá krajinu dovedie k novým voľbám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet