Na hlavný obsah

Návrh, ktorý by mohol uľahčiť život aj LGBT+ párom, poslanci posunuli do druhého čítania

Týkať sa bude nezosobášených párov bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.

Návrh, ktorý by mohol uľahčiť život aj LGBT+ párom, poslanci posunuli do druhého čítania
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: RTVS

Navzájom si blízke osoby vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia by mohli jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Vyplýva to zo zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý v stredu (10. 5.) posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Inštitút má priniesť viac istoty do riešenia situácií v oblasti vzájomného zastupovania, správy dedičstva, zdravotnej starostlivosti i ochrany maloletých.

Legislatíva predpokladá zavedenie tzv. fiduciárneho vyhlásenia, ktoré „predstavuje jednoduchý právny úkon pred notárom, ktorým osoba do notárskej zápisnice prejaví vôľu, aby niekto iný konal v jej mene ako dôverník vo vymedzených životných situáciách“.

Pre prípad smrti sa má dať určiť dôverníka za správcu dedičstva. Má ísť aj o situácie týkajúce sa osobnej starostlivosti o osobu alebo o zastupovanie v súdnych a iných konaniach.

„Rovnako sa bude prihliadať na ustanovenie poručníka alebo opatrovníka deťom zosnulého. Návrh v tejto časti rešpektuje faktické rodinné spolužitia a aj týmto sleduje najlepší záujem dieťaťa,“ uviedli z ministerstva spravodlivosti, ktoré návrh predložilo.

Účinnosť legislatívy sa navrhuje od 1. januára 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko