Na hlavný obsah

Predstavitelia Mosta-Híd opustili Alianciu. Podľa B. Bugára nemali inú možnosť

Vo štvrtok oznámia vstup do novej strany.

Predstavitelia Mosta-Híd opustili Alianciu. Podľa B. Bugára nemali inú možnosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Predstavitelia platformy Mosta-Híd definitívne opúšťajú mimoparlamentné združenie maďarských strán Alianciu. Vo štvrtok (18. 5.) oznámia vstup do novej strany. Hlavným dôvodom odchodu je nominácia Györgya Gyimesiho na kandidátku a rozpor v smerovaní strany.

„Platforma Most-Híd sa na republikovom kongrese rozhodla, že vystúpi z tejto koalície. Bude ešte ustanovujúci snem strany, tým pádom vstúpime do existujúcej strany,“ povedal predseda platformy Most-Híd Konrád Rigó. Nekonkretizoval, do ktorej.

Predseda Aliancie Krisztián Forró tvrdí, že opustiť stranu môžu len jednotlivci, nie celá platforma. V tom, že ponúkol Györgyovi Gyimesimu 150. miesto na kandidátke, problém nevidí. „Ja som veľmi nerád, že dochádza k takémuto riešeniu. Myslím si, že by sme mali v prvom rade rozširovať to spektrum, ktorým chceme oslovovať voličov,“ uviedol Forró.

„Všetci tí, ktorí chcú, aby mali Maďari zastúpenie v parlamente po voľbách, tak na tej kandidátke budú,“ skonštatoval Gyimesi.

Situácii v združení maďarských strán sa venoval redaktor RTVS Jakub Horáček :

Odchod je podľa Bugára pochopiteľný

Bývalý predseda Mostu-Híd Béla Bugár považuje odchod predstaviteľov platformy za pochopiteľný. Podľa neho predseda Aliancie nerešpektoval názor jeho bývalých kolegov.

„Platforma Mosta-Híd nemala inú možnosť, nakoľko viackrát avizovala, že, ak príde pán Gyimesi, oni odídu. Myslím si, že po tomto, ako donútili Most-Híd takýmto spôsobom odísť, tak nemajú šancu sa dostať do parlamentu,“ vysvetlil Bugár. Forró na jeho slová reagoval, že nevie, na základe čoho také veci hovorí. „Vždy som postupoval v súlade s našimi stanovami,“ dodal.

Vzťahy vnútri Aliancie boli, podľa politológa, už od jej vzniku, krehké. „V prvom rade ten konflikt načasovali asi v najmenej vhodnú dobu. Projekt Aliancie už beží nejaký čas a tieto otázky mali mať vyjasnené dávno predtým, ako sa vôbec začala kampaň,“ priblížil politológ Peter Spáč.

Predpokladá, že maďarským stranám sa nepodarí dosiahnuť päť percent potrebných na vstup do parlamentu najmä pre roztrieštenosť síl. Potrebovali by totiž získať aj hlasy nemaďarských voličov. Všetky politické strany, ktoré chcú kandidovať v septembrových voľbách, musia odovzdať kandidátne listiny do 2. júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko