Na hlavný obsah

Sexuálna výchova len so súhlasom rodiča vyvolala zmiešané reakcie. Podľa pedagóga ide v zahraničí o bežnú prax

Poslanci budú o tomto návrhu ešte rokovať.

Sexuálna výchova len so súhlasom rodiča vyvolala zmiešané reakcie. Podľa pedagóga ide v zahraničí o bežnú prax
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Školy si zmeny vo vyučovaní sexuálnej výchovy nevedia predstaviť v praxi. Podľa novely školského zákona z dielne OĽANO by sa mala vyučovať so súhlasom rodičov. Školská psychologička hovorí, že takýto krok je rizikový.

Po novom by školy museli rodičom poslať súhlas, v ktorom popíšu, čo bude obsahom hodiny či prednášky, kto ju bude prednášať, aké materiály pri tom učiteľ či lektor použije. Ak nebude v súlade s filozofickým alebo náboženským presvedčením rodiča, žiak by na hodinu ísť nemusel.

„Reaguje to na prax, kde sa rodičia spätne dozvedali, čo všetko s ich deťmi preberali a hlavne skúšali,“ vysvetľuje predseda výboru NR SR pre vzdelávanie a mládež Richard Vašečka (OĽANO).

Riaditelia si to nevedia predstaviť. Argumentujú tým, že vyučujú z učebníc, ktoré schválilo ministerstvo školstva. Prednášky o týchto témach sú zas dobrovoľné.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

„V praxi je to nerealizovateľné. V siedmej triede je 28 žiakov, traja nebudú chodiť a 25 áno. Kam dám tých troch žiakov? Čo budem s nimi vyučovať ďalej? Pýtam sa, či téma sexuálnej výchovy sú naozaj jediné problémy, ktoré školstvo v tejto chvíli má,“ hovorí riaditeľka ZŠ Erika Drgoňová.

Samostatný predmet sexuálna výchova na školách nie je. Deti sa s týmito témami stretávajú prvýkrát vo štvrtom ročníku. V siedmom aj na biológii či občianskej náuke. Deliť školákov na dva tábory nie je podľa psychologičky šťastné riešenie.

V zahraničí je súhlas rodiča bežný

„Vyťahovanie jednotlivca z kolektívu v zmysle – tvoji rodičia nesúhlasia s tvojou účasťou na tomto seminári, preto tu máš náhradnú výučbu – je dosť rizikovým momentom,“ myslí si školská psychologička Lucia Košťálová.

Podľa vysokoškolského pedagóga, ktorý sa zaoberá aj problematikou sexuálnej výchovy, je takýto súhlas rodiča v zahraničí bežný.

„Rodičia majú právo vedieť, čo sa dieťa učí. Je veľmi dobré, keď sa o to zaujímajú, a keď im dajú pripravení učitelia na jednotlivé témy informácie, že čo budú preberať. Musíme mať na mysli, že táto téma sa učí trošku inak ako slovenčina, matematika,“ vyhlásil pedagóg z Trnavskej univerzity Ivan Lukšík.

Poslanci budú o tomto návrhu ešte rokovať. Ak ho schvália, platiť bude od septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko