Na hlavný obsah

S týmto postupové plány nerátali. Slovensko prehralo s Kazachstanom po samostatných nájazdoch

Do tretej tretiny sme vstupovali s dvojgólovým mankom.

S týmto postupové plány nerátali. Slovensko prehralo s Kazachstanom po samostatných nájazdoch
Kazašskí hokejisti oslavujú gól Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejisti neuspeli vo svojom piatom dueli na MS v hokeji 2023. V lotyšskej Riga Arene podľahli Kazachstanu 4:3 po samostatných nájazdoch.

Studenú sprchu zažili najmä v druhej tretine, v ktorej inkasovali hneď tri góly. V záverečnej časti tak museli doťahovať dvojgólové manko. O úspešnú misii sa v tomto smere postaral Pánik s Regendom. V predĺžení sa zaskveli brankári na oboch stranách, ktorí zlikvidovali niekoľko nebezpečných šancí.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Duel tak dospel do samostatných nájazdov, v ktorých tentoraz hviezdili korčuliari. A to najmä tí kazašskí, ktorí prekonali Hlavaja vo všetkých štyroch pokusoch. Kazachstan si tak pripísal historicky prvú výhru nad Slovenskom na majstrovstvách sveta.

Zostrih zápasu Slovensko – Kazachstan si môžete pozrieť tu

Kazachstan – Slovensko – 4:3 (0:1, 3:0, 0:2 – 0:0, 1:0) – po samostatných nájazdoch

Góly: 22. Starčenko (Rymarev, Daniyar Samat) 25. Orechov (Michajlis, Starčenko) 26. Rymarev (Michajlis), rozhodujúci nájazd: Rymarev – 15. Koch (Hrivík), 49. Pánik (Hrivík, Koch), 57. Regenda (Hrivík, Ivan)

Kazachstan: Šutov (Bojarkin) – Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Butěnko, Dichanbek, Koroljov, Gajtamirov, Starčenko, Šestakov, Rymarev, Michajlis, Savickij, Grents, Omirbekov, Muchametov, Muratov, Kajyržan, Rachmanov, Mangisbaje

Slovensko: Hlavaj (Škorvánek) – Koch, Nemec, Kňažko, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš – Pánik, Hrivík, Hudáček, Kudrna, Sukeľ, Keleme, Regenda, Tamáši, Lantoši, Okuliar, Čacho, Lunter, Chromiak

Slováci boli už od prvých sekúnd aktívni a snažili sa usadiť v našom útočnom pásme. Patrik Koch strelou od modrej vyskúšal pozornosť Šutova. Počas prvých šiestich minút plynul duel bez prerušení, ani jedno z mužstiev si však nevypracovalo vyslovene jednoznačnú gólovú príležitosť.

Prvé vylúčenie zápasu prišlo v polovici úvodného dejstva, keď si na trestnú lavicu odišiel sadnúť Okuliar. Kazachovia poslali na Hlavaja pár striel, ale bez úspechu.

Skóre stretnutia sa menilo prvýkrát v 15. minúte. Slováci vybojovali pri mantineli puk, ktorý následne Hrivík poslal Kochovi na modrú čiaru. Ten nevymýšľal, vystrelil a svojím nahodením prekonal Šutova.

Presný zásah Patrika Kocha, ktorým poslal Slovákov do vedenia 1:0:

Slováci vstúpili do prostredného dejstva nabudení, počas prvej minúty poslali na Šutova štyri nebezpečné strely. Aj napriek tomu, že sme Kazachov zvierali v ich obrannom pásme, po zblokovanej strele sa dostali k puku a prečíslenie využil Starčenko.

Vyrovnávajúci gól na 1:1:

Katastrofa pokračovala po tom, čo si na trestnú lavicu odišiel sadnúť Tamáši. O obrat na 2:1 sa presným zásahom postaral Orechov.

Otočka na strane Kazachstanu je na svete, druhý gól strieľa Orechov:

Kazachovia sa s jednogólovým vedením neuspokojili a po ďalšom vylúčení na našej strane opäť prekonali Hlavaja. Regenda sedel na trestnej lavici len 10 sekúnd, po tom čo skóroval Rymarev.

Po ďalšej presilovej hre sa Kazachovia ujali vedenia 3:1:

Päť minút sa hralo v rovnovážnom stave, následne na trestnú lavicu odišiel Hrivík. Kazachovia tentokrát neuspeli. Hneď po jeho návrate hrali Slováci prvú presilovku v zápase, puk za Šutov chrbát však nedostali ani oni. Štyri minúty pred koncom druhého dejstva sa Kazachovia dopustili ďalšieho nedovoleného zákroku. Aj napriek tomu, že sme ich zovreli, presného zásahu sme sa nedočkali. Po 40 minútach odišli oba tímy do šatne za stavu 3:1 pre Kazachstan.

Slovenský tréner neurobil pred treťou tretinou žiadne zmeny v zostave. Slováci ju začali aktívnejšie, no vyslali na kazašského bránkara iba jednu strelu. Kazachovia sa následne zmocnili puku a na chvíľu nás zovreli v našom obrannom pásme, z čoho však nedokázali nič vyťažiť.

Aj keď sa slovenským hokejistom podarilo dostať do útočného pásma, kazašským hokejistom sa darilo našich hokejistov držať iba pri mantineloch.

Richardovi Pánikovi sa v siedmej minúte tretej tretiny svojou aktivitou poradilo vypýtať si presilovku pre Slovensko. V druhej polovici početnej výhody sa nám podarilo Kazachov zatlačiť v ich pásme. Po dvoch veľkých príležitostiach a množstve dorážok do bránky, keď kazašský brankár ležal na ľade, sa nám ešte skórovať nepodarilo.

Po skončení presilovky to už vyšlo. Po krásnej prihrávke Hrivíka poslal Pánik puk do bránky a znížil stav na 3:2.

Pánikov kontaktný gól:

Nádej na obrat mohol sedem minút pred koncom pochovať v úniku Šestakov, ale Hlavaj bol proti a perfektným zákrokom udržal Slovensko v hre o body.

Napriek gólovému manku si Slováci nedokázali vytvoriť súvislejší tlak. Napriek tomu sa im však vyrovnať podarilo. Po nenápadnej akcii sa hneď po presune od útočného pásma presadil Regenda – 3:3. Tretiu asistenciu si pripísal kapitán Marek Hrivík.

Vyrovnávajúci gól Regendu:

V riadnej hracej dobe už gól nepadol a prišlo na rad predĺženie. Prvú veľkú šancu v ňom mal Kazachstan, no perfektný Hlavaj opäť zlikvidoval samostatný únik. Na opačnej strane sa do skvelej gólovej príležitosti dostal Tamáši, no aj v tomto prípade bol úspešnejší brankár. Do tretice nechal brankára v predĺžení vyniknúť Rymarev, ktorý takisto nevyužil nájazd. Nasledoval tak rozstrel, v ktorom už gólmani ťahali za kratší koniec.

Ako prvý si puk zobral Savickij, ktorý efektívne, á la Demitra, prekonal Hlavaja. Úspešný však bol aj Hudáčkov blafák. Presadil sa aj Rymarev a keďže Hrivík predchodcov nenapodobnil, po dvoch sériách viedli Kazachovia. Ich stopercentnú úspešnosť udržal aj Muratov a po Lantošiho neúspechu malo už Slovensko nôž na krku. Hlavaj napokon nechytil ani štvrtý samostatný nájazd, a tak Slovensko prehralo 3:4 a pripísalo si iba bod.

Pozrite si celý rozstrel:

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport