Na hlavný obsah

Slovensko môže prísť o milióny eur z plánu obnovy, upozorňuje Lívia Vašáková

Dôvodom je návrh poslancov okolo Tomáša Tarabu.

Slovensko môže prísť o milióny eur z plánu obnovy, upozorňuje Lívia Vašáková
Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovensko môže prísť o 815 miliónov eur z plánu obnovy. Upozornila na to vicepremiérka Lívia Vašáková. Parlament rozhoduje o novele o ochrane prírody z dielne poslancov okolo Tomáša Tarabu. Návrh zasahuje do reformy národných parkov, na ktorú je naviazaná tretia platba z Bruselu.

Poslanci okolo Tomáša Tarabu sa snažili zrýchlene presadiť návrhy k novele o ochrane prírody. Parlament to odmietol a hlasovať o nich bude až na budúci týždeň. V prípade ich schválenia sa oslabí vyhlasovanie území s najvyšším stupňom ochrany. Slovensko tak môže prísť o milióny z Bruselu.

„Pozmeňujúce návrhy zasahujú do novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá je súčasťou tretej žiadosti o platbu z plánu obnovy za 815 miliónov eur, čím by sa táto žiadosť ohrozila,“ povedala podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková.

Ak by chcel štát vyhlásiť chránení územie a pozemky vlastnia viaceré osoby, musí s tým súhlasiť nadpolovičná väčšina majiteľov. „Na Slovensku sme v právnom štáte, nedá sa rozširovať zonácia tak, že ľuďom sa bude siahať na ich majetky, bez ich súhlasu. To je proste právny štát,“ vysvetlil Tomáš Taraba.

Téme sa v Správach RTVS venovali redaktorky Katarína Wildová a Barbora Bodáková:

„Treba rešpektovať všetky vlastnícke práva, ale zároveň ústava hovorí aj o právach a povinnostiach. Tiež aj o tom, kedy je možné niektoré práva obmedziť, ak sa obmedzia. Musia mať primeranú náhradu alebo kompenzáciu,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu strany SaS Anna Zemanová.

Ústavný súd podľa bývalého štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Michal Kiča v minulosti jasne konštatoval, že mechanizmus, ktorý je teraz nastavený v zákone o ochrane krajiny, je v súlade s ústavou. „A teda aj v súlade s ochranou vlastníckych práv,“ dodal.

Mnohí zákon nepodporia

Zmeny kritizuje aj bývalý minister životného prostredia. Ján Bádaj sa obáva, že zákon je šitý pre developerov. Vyzýva poslancov, aby ho nepodporili. „Ako odporcovia ochrany prírody sa niekedy prezentuje Sme rodina. My dúfame, že takto ďaleko to nezájde, že by bývalá koaličná strana demontovala reformy, ktoré sa robili v koalícii,“ skonštatoval.

„Pán poslanec Budaj je buď klamár alebo je už senilný. Pretože včera sme tento zákon odmietli a nehlasovali sme za neho. A to práve preto, že by to ohrozilo čerpanie asi 800 miliónov z plánu obnovy. Nepodporíme ho,“ reagoval na slová Budaja Peter Pčolinský (Sme rodina).

„Počas legislatívneho procesu sa tam vyskytlo množstvo pozmeňujúcich návrhov, ktoré sú veľmi nebezpečné. Takže my tento návrh nepodporíme,“ uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič.

Návrh nepodporí ani ďalší z bývalých koaličných partnerov – strana SaS. Definitívne sa o novele o ochrane prírody rozhodne na budúci týždeň v utorok (23. 5.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko