Na hlavný obsah

Slovensko si v rebríčku slobody tlače polepšilo

Zoznam každoročne zverejňujú Reportéri bez hraníc.

Slovensko si v rebríčku slobody tlače polepšilo
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Sloboda tlače a právo na informácie sa na Slovensku zlepšili. Ukázal to nový svetový rebríček Reportérov bez hraníc. Slovensko je na 17. mieste spomedzi 180-tich krajín, oproti roku 2022 je to zlepšenie o 10 priečok.

Pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače však Reportéri bez hraníc upozorňujú, že slovenskí novinári naďalej čelia mnohým verbálnym útokom aj online obťažovaniu. Generálna tajomníčka Rady Európy vyzýva vlády európskych krajín, aby posilnili ochranu slobody médií a bezpečnosť novinárov.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková:

Slovensko sa po niekoľkých rokoch v rebríčku slobody tlače vracia do prvej dvadsiatky. Za najlepšie hodnotenými krajinami však stále zaostáva, lepšie na tom je aj Česko. Podľa Pavla Szalaia z Reportérov bez hraníc sa sloboda tlače zlepšila vďaka novinárskej obci, ako aj opatreniam štátu.

„Z politického hľadiska prinieslo istú úľavu odstúpenie Igora Matoviča z vlády. Ten bol známy svojimi častými útokmi na novinárov. Naopak dočasne poverený premiér Eduard Heger má k novinárom oveľa väčší rešpekt,“ uviedol.

Predseda Slovenského syndikátu novinárov Daniel Modrovský vníma slobodu tlače naďalej rozporuplne.

„Na jednej strane, pokiaľ ide o niektoré záležitosti, tak môže byť a je zneužívaná. Na druhej strane, ľudia, ktorí sa potrebujú dostať k informáciám, tak narážajú na isté bariéry, ktoré nemajú nič spoločné práve so slobodou tlače,“ dodal.

Menej útokov na novinárov

V minulom roku Slovensko zaznamenalo aj menej útokov na novinárov ako v roku 2021, ktorý poznačili protesty proti pandemickým opatreniam. Pavol Szalai dodáva, že sa zvýšila aj dôvera novinárov v políciu a vznikla nová platforma na ich ochranu. Konštatuje však, že napriek pozitívnym legislatívnym reformám, Slovensko musí ešte popracovať na právnom rámci.

„Potrebujeme odsúdenie objednávateľa vraždy Jána Kuciaka, dokončenie reformy verejnoprávneho média a tiež opatrenia pre ochranu novinárov proti šikanóznym žalobám a zrušenie trestov väzením za ohováranie v legislatíve,“ doplnil.

Na európskej úrovni podľa neho potrebujeme silnú legislatívu na ochranu médií. Návrh Európskej komisie treba ešte vylepšiť. Aj podľa generálnej tajomníčky Rady Európy Marije Pejčinovićovej Burićovej sa ochrana novinárov musí stať politickou prioritou vlád členských krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál