Na hlavný obsah

Štát nás ťahá za nos, odkazujú vláde samosprávy. Tvrdia, že dostali len polovicu sľúbených kompenzácií

Riešenie čakajú od úradníckej vlády.

Štát nás ťahá za nos, odkazujú vláde samosprávy. Tvrdia, že dostali len polovicu sľúbených kompenzácií
Na snímke sprava primátor Štrby Michal Sýkora, predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger a primátor mesta Partizánske Jozef Božik. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Samosprávy sa sťažujú, že im štát doteraz vyplatil len približne polovicu sľubovaných financií, ktoré mali nahradiť chýbajúce príjmy miest a obcí. Rokovania sa zastavili a samosprávy sa obávajú budúcnosti. Tvrdenia politikov, že mestá a obce dostávajú viac peňazí, považujú za klamstvo.

Koncom februára protestovali zástupcovia miest a obcí pred národnou radou. Odvtedy rokovali s predstaviteľmi štátu niekoľkokrát. Výsledná dohoda však stále chýba.

„Ani jedny z týchto kompenzačných opatrení nám nevyrovnali schodok, ktorý je za 750 miliónov eur,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska – Branislav Tréger.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Turyová:

Primátor Partizánskeho a podpredseda združenia – Jozef Božik vysvetlil, že doteraz im vyplatili približne polovicu.

„Všetky tie ostatné tvrdenia, ktoré sú, kde nám spočítavajú politici, že príde nejaký ‚fast care‘, ktorý ešte neprišiel, pretože budú nejaké ďalšie úvery – to nie je pomoc samosprávam. Štát nás trošku ťahá za nos,“ povedal.

Daňový bonus, ceny energií a zvyšovanie platov zamestnancov ktorí patria do pôsobnosti samospráv, oberajú mestá a obce o najviac peňazí. „Úloh je hodne, problémov hodne. Čo je veľký problém, že sa veci nedoriešili,“ podotkol Starosta Štrby Michal Sýkora.

Nedostatok financií sa môže prejaviť v kvalite služieb občanom. „V rámci sociálnych vecí, v rámci kultúry, športu a ostatných nadstavieb, ten komfort, ktorý tu bol zo strany samospráv, bude ďaleko horší,“ dodal Tréger. Riešenie očakávajú od budúcej vlády úradníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál