Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda zostrelila ruskú raketu pomocou amerického systému protivzdušnej obrany Patriot

Ukrajinské letectvo už v sobotu oznámilo zostrelenie rakety.

Ukrajinská armáda zostrelila ruskú raketu pomocou amerického systému protivzdušnej obrany Patriot
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Ukrajinská armáda zostrelila ruskú raketu pomocou amerického systému protivzdušnej obrany Patriot, oznámil v utorok (9 5.) hovorca ministerstva obrany USA brigádny generál Pat Ryder. Informoval o tom portál spravodajskej televízie CNN.

„Môžem potvrdiť, že zostrelili ruskú raketu s použitím systému protivzdušnej obrany Patriot,“ uviedol hovorca Pentagónu Ryder. „Ako viete, tento systém je súčasťou širšej škály protivzdušnej obrany, ktorú Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo poskytli Ukrajine,“ doplnil.

Ryder povedal, že USA a ich partneri budú pokračovať „v urýchlenom dopĺňaní prostriedkov pozemnej protivzdušnej obrany a munície, aby pomohli Ukrajine ovládnuť svoju oblohu a chrániť svojich občanov pred Ruskom“.

Ukrajinské letectvo už v sobotu 6. mája oznámilo zostrelenie ruskej rakety, konkrétne hypersonickej strely Kinžal, pomocou amerického obranného systému Patriot. Ide o prvý známy prípad zostrelenia jednej z najmodernejších rakiet Moskvy, napísala vtedy agentúra AP.

„Áno, zostrelili sme ‚unikátny‘ Kinžal,“ napísal veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram. „Stalo sa to počas nočného útoku 4. mája na oblohe v oblasti Kyjeva.“ V piatok pritom túto správu ukrajinské ozbrojené sily popreli.
Ukrajina prevzala prvú dodávku Patriotov koncom apríla. Nešpecifikovala, koľko ich má, ani kde ich nasadili.

Podľa analytikov jedna raketa Patriot stojí asi štyri milióny dolárov a celé odpaľovacie zariadenie asi desať miliónov dolárov. Za takú cenu sa očakáva ich použitie len proti ruským lietadlám alebo hypersonickým raketám. Každá batéria Patriotov vyžaduje obsluhu asi 90 osôb.

Kinžal je jednou z najmodernejších ruských zbraní. Ruská armáda tvrdí, že letí desaťkrát vyššou rýchlosťou ako zvuk, čo sťažuje jej zachytenie, a má dosah až 2 000 kilometrov. Kombinácia hypersonickej rýchlosti a hlavice jej umožňuje ničiť aj silne opevnené ciele.

Útoky odrážajú aj naďalej

Ukrajinské jednotky počas uplynulého dňa odrazili 46 ruských útokov, najtvrdšie sa naďalej bojuje pri Bachmute a pri Marjinke v Donbase na východe krajiny, uviedol ukrajinský generálny štáb v pravidelnom prehľade situácie na bojisku.

Ukrajinské sily podľa neho zasiahli sústredenie síl nepriateľa, vrátane dvoch delostreleckých jednotiek v palebnom postavení. Ruské straty od začiatku vojny ukrajinské velenie odhadlo na 196 310 vojakov, z toho 690 za uplynulý deň. Podobné tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

„Nepriateľ sústreďuje hlavné úsilie u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky. Podnikol 46 útokov. O mestá Bachmut a Marjinka pokračujú tvrdé boje, „uviedol štáb. Ruské vojská sa tiež pokúsili zlepšiť svoje taktické postavenie útočnými akciami pri Kupjansku, ktoré ale boli neúspešné. Podobne tomu bolo aj u Lymanu, dodalo ukrajinské velenie. Na juhu krajiny, v Záporožskej a Chersonskej oblasti, Rusi podľa štábu zotrvávajú v obrane.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uvádza s odvolaním sa na satelitné snímky, že ruské sily postúpili ďalej do západnej časti Bachmutu. Ukrajinské jednotky zrejme dosiahli počas nedávneho obmedzeného protiútoku na juhozápad od Avdijivky mierny postup a na západe Doneckej oblasti podnikli úspešný čiastkový protiútok pri meste Novodonecké, kde postup bol podľa ISW ale tiež marginálny.

Zakladateľ ukrajinského pluku Azov Andrij Bileckyj v stredu na telegrame uviedol, že ukrajinská armáda v Bachmute porazila jednotky 72. brigády ruskej armády, napísal server Meduza.

„Šiesta a ôsma rota tejto brigády boli úplne zničené,“ napísal Bileckyj. Rovnakú brigádu v utorok obvinil z ústupu šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, podľa ktorého títo vojaci v Bachmute ušli zo svojich pozícií a nechali bez obrany takmer dvojkilometrový úsek frontu.

Vojenská prehliadka na Červenom námestí

Utorková vojenská prehliadka na Červenom námestí podľa britskej vojenskej rozviedky zdôraznila problémy, ktorým ruská armáda čelí po 15 mesiacoch vojny proti Ukrajine. Prehliadky sa údajne zúčastnilo viac ako 8 000 vojakov ale väčšinu tvorili podporné a polovojenské sily a kadeti vojenských škôl.

Z pravidelných jednotiek sa predviedli len oddiely železničného vojska a vojenskej polície. Jediným tankom na prehliadke bol starý T-34. Aj napriek veľkým stratám na Ukrajine mohlo Rusko predviesť viac obrnencov, ale úrady sa toho zdržali pravdepodobne preto, aby sa vyhli kritike verejnosti, že dávajú prednosť prehliadke pred bojovými operáciami, usúdila britská rozviedka.

Ruská protivzdušná obrana ráno zostrelila nepriateľské bezpilotné lietadlo, ktorého trosky dopadli v dedine Tolmačevo. Nikto nebol zranený, uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt, ktorý tiež zverejnil snímky spôsobených škôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet