Na hlavný obsah

Valábik: Rosandičov faul nebol na 5 plus do konca

Expert RTVS porovnal zákrok slovenského obrancu s faulom Čecha Sobotku na Pánika.

Kľúčovým momentom, ktorý zmenil chod úvodného zápasu slovenskej reprezentácie proti Česku na MS v hokeji 2023, bol zákrok obrancu Mislava Rosandiča v prvej tretine.

Po strete s Černochom dostal od rozhodcov trest päť minút plus do konca zápasu. Zverenci trénera Craiga Ramsayho prišli nielen o skúseného obrancu, ale v oslabení aj inkasovali rozhodujúci tretí gól.

Hokejista Mislav Rosandič odchádza do šatne po vylúčení na 5 minút plus do konca zápasu
Hokejista Mislav Rosandič odchádza do šatne po vylúčení na 5 minút plus do konca zápasu.Foto: TASR

Expert RTVS Boris Valábik v pozápasovom štúdiu Rosandičov trest do konca zápasu spochybnil. „Nemyslím si, že to bol faul na päť plus do konca zápasu,“ uviedol s tým, že ho mrzí nerovnovážne posúdenie Rosandičovho zákroku a zákroku Čecha Sobotku.

V analýze zdôraznil, že Rosandič nedosiahol na puk a noha mu šla späť. „Nešiel s kolenom úmyselne do súboja,“ opísal.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Naopak, v situácii, keď Sobotka fauloval Pánika, ľavé koleno českého útočníka smerovalo priamo na slovenského útočníka. Sobotka si za zákrok odsedel len dve minúty.

„Tam sa nemôžeme baviť o tom, že išiel po puku alebo sa snažil zabrániť prenikajúcemu hráčovi s pukom. A to koleno vystrelilo proti Rišovi Pánikovi. A Rosandič si to koleno po tom, ako nezachytil puk, sťahoval k sebe. Pre mňa sú to úplne opačne posúdené tieto dva zákroky,“ zanalyzoval Valábik.

„V poriadku, stane sa, s rozhodcami mám skúsenosti. Avšak padol v tom rozhodujúci gól, preto to nemôžeme ignorovať,“ dodal.

Jeho slová potvrdil aj expert RTVS Marián Gáborík. „Zmenilo to momentum zápasu. Päťminútová presilovka, počas ktorej dostaneš hneď gól, a potom sa presunie ešte do ďalšej tretiny, to nepomôže. Navyše sme stratili jedného z našich najlepších obrancov. To potom nepomáha hrať s menším počtom obrancov,“ doplnil.

Dva zákroky – dvojaký meter

„Keď sa stanú dva rovnaké zákroky, tak si človek povie, prečo bol toto dvojminútový a toto päťminútový trest,“ uviedol Valábik.

To, či noha vystrelí do hráča, alebo ide od neho, je podľa neho tým rozhodujúcim momentom pri posudzovaní zákrokov. „Chcem zraniť protihráča? Vtedy sa dáva päťminútový trest. A to bol Sobotka, keď išiel proti Pánikovi a noha mu nezmyselne vystrelila do Rišovho kolena. A na druhej strane, z môjho pohľadu, Rosandičovi išla noha k nemu,“ ozrejmil.

„Jediný rozdiel je, že Rišo Pánik neostal ležať na zemi. Lebo, keď hráč nedajbože odíde ako Černoch do kabíny, a rozhodca je v dileme, ako posúdiť zákrok, je priťažujúcou okolnosťou pre faulujúceho hráča, keď súper odíde do kabíny, ako to spravil Černoch. Pánik to nespravil, zostal na striedačke. Tak to rozhodca vyhodnotil ako podrazenie, aj keď to od podrazenia malo ďaleko. Bolo to čisté kolena na Pánika,“ pokračoval.

Vladimír Sobotka je pritom podľa slov Mariána Gáboríka známy svojou hrou na hranici fair-play, a preto mal byť aj podľa neho trest vyšší ako len dve minúty.

Slovenskí reprezentanti prehrali úvodný zápas s Českom 2:3 a už v sobotu (13. 5.) o 19.20 h sa postavia proti domácemu Lotyšsku.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport