Na hlavný obsah

Viaceré strany vyjadrujú podporu úradníckej vláde

Líder Progresívneho Slovenska nerozumie, prečo tak nechcú spraviť strany, ktoré po nej volali.

Viaceré strany vyjadrujú podporu úradníckej vláde
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a nový predseda vlády Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Úradnícka vláda, ktorú v pondelok (15. 5.) vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová, našla u viacerých politických strán podporu. Jednou zo strán, ktorá verejne vyhlásila podporu vláde odborníkov je aj SaS. „Novej vláde prajeme to najlepšie. V parlamente ju podporí svojimi 20 hlasmi,“ napísala na facebooku.

Líder hnutia OĽANO Igor Matovič tvrdí, že je len dobre, keď má Slovensko vládu odborníkov. Odchádzajúci premiér Eduard Heger podľa neho „exemplárne zlyhal“, keď sa dva týždne s kolegami z Demokratov snažil ututlať kauzu dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana.

Podporu vymenovanej vláde odborníkov vyjadril aj nezaradený poslanec a podpredseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Tomáš Valášek. Považuje ju za krajné, ale potrebné riešenie.

„Prezidentka zostavila vyvážený kabinet odborníkov a odborníčok, ktorých úlohou je zabezpečiť chod krajiny a doviesť Slovensko k predčasným voľbám. Nevidím dôvod do tejto situácie vnášať ďalšiu nestabilitu. Úradnícku vládu preto pri hlasovaní o dôvere podporím,“ podotkol Valášek.

Líder hnutia PS Michal Šimečka nerozumie, prečo úradníckej vláde nechcú vysloviť podporu viaceré strany, ktoré po nej volali. „Dočasná vláda odborníkov a nové parlamentné voľby sú jediným východiskom v chaose, ktorý nastal po rozpade vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera,“ uviedol.

Ich úlohou bude prinavrátenie odbornosti

Úlohou nového kabinetu je prinavrátenie odbornosti aj do spravovania krajiny či verejného diskurzu. Premiér a jeho ministri by sa mali prezentovať výsledkami, nie škandálmi, reagovala mimoparlamentná platforma Most-Híd na vymenovanie vlády odborníkov.

„Ministri novej vlády svoje odhodlanie už preukázali tým, že túto úlohu prijali v politicky mimoriadne turbulentnom období. Teraz musia preukázať aj svoju odbornosť,“ ozrejmila hovorkyňa platformy Klára Magdeme. Podotkla, že predseda vlády môže prinášať nové témy napriek tomu, že na nové reformy do septembra nebude mať čas a politickú silu.

Vládu odborníkov nepodporí Hlas-SD

Vláda odborníkov by mala predstaviť konkrétnu správu o stave Slovenska. Tiež by mala vniesť základný pokoj do spoločnosti a zabezpečiť chod štátu. Uviedol to líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Ľuďom treba dať jasný obraz, kde sa nachádzajú verejné financie, ako je na tom plán obnovy, ako sa nám darí v čerpaní eurofondov, a mnohé ďalšie,“ ozrejmil Pellegrini.

Je podľa neho tiež potrebné udržať a zabezpečiť hlavný chod štátu. „Aby nedošlo ešte k väčšiemu chaosu a aby sa Slovensko aspoň technicky a technokraticky vrátilo na normálnu úroveň,“ doplnil líder strany.

Pripomenul, že nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD nedajú vláde odborníkov dôveru v parlamente, keďže strana nenesie spoluzodpovednosť za jej vznik. „Rešpektujeme, že bola ustanovená úradnícka vláda prezidentkou,“ podotkol s tým, že Hlas-SD je pripravený rokovať s vládou Ľudovíta Ódora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko