Na hlavný obsah

Vo Zvolene vytvorili nový rekord. Viac ako 2 400 ľudí vytvorilo najdlhšiu živú reťaz okolo hradieb na Slovensku

Prekonali slovenský rekord z roku 2003.

Vo Zvolene vytvorili nový rekord. Viac ako 2 400 ľudí vytvorilo najdlhšiu živú reťaz okolo hradieb na Slovensku
Na snímke sa ľudia držia za ruky pri tvorbe najdlhšiej živej reťaze. Foto: RTVS

Vo Zvolene vytvorili nový rekord. Viac ako 2 400 ľudí vytvorilo najdlhšiu živú reťaz okolo hradieb na Slovensku. Prekonali tak slovenský rekord z roku 2003.

„Len raz za 780 rokov“. Tak znelo heslo piatkového (26. 5.) podujatia V objatí hradieb. Viac ako 2 000 žiakov základných a stredných škôl sa v piatok vo Zvolene pokúšalo symbolickým chytením sa za ruky vytvoriť nový slovenský rekord v najväčšej živej reťazi okolo mestských hradieb.

Živej reťazi sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Školáci sa zapojili nielen do slovenského rekordu, ale dozvedeli sa viac aj o histórii opevnenia Zvolena.

„Prišli sme na to, že by bolo celkom zaujímavé upozorniť nielen na Pustý Hrad, ktorý tu máme taký známy alebo Zvolenský zámok, ale aj hradby, ktoré sú takým symbolom jedinečnosti, zaujímavosti, silného postavenia a nezávislosti mesta v stredoveku, ktorým vlastne vtedy Zvolen aj bol,“ povedala organizátorka podujatia z Mestského úradu Zvolen Ľubica Miľanová.

„Ukázali sme jednak to, že v minulosti nás hradby chránili a my sme sa teda držali po tých hradbách a ukázali sme, že dokáže naše mesto ochrániť. A na druhej strane to, že ak si budeme držať ruky, budeme jednotní, nebudeme sa hádať a budeme spolupracovať, tak budeme aj naše mesto rozvíjať,“ dodal primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka.

Spojenie sa aj kontrolovalo

Všetci účastníci sa na splnenie rekordu museli držať po dobu piatich minút, kedy sa spojenie kontrolovalo aj pomocou záberov z lietadla a dronov. Na to, či sa Zvolenčanom podarí vytvoriť nový rekord, dohliadal komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.

„Živá reťaz tu vo Zvolen sa podarila, takže rekord je platný. Bolo to veľmi dobre pripravené, ako aj tie decká. Prechádzal som cez tú reťaz a nechceli ma pustiť, my sa musíme držať. Bolo to milé a nakoniec ma vždy aj pustili a bolo všetko v pohode,“ ozrejmil autor Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.

Nový slovenský rekord má hodnotu 2 700 metrov a zúčastnilo sa ho 2 442 účastníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny