Na hlavný obsah

Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia budúci rok v júni

Pôjde o prvé voľby, v ktorých nebudú kandidovať britskí politici.

Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia budúci rok v júni
Ilustračná snímka z Európskeho parlamentu. Foto: Unsplash

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa uskutočnia 6.-9. júna 2024, oznámilo v stredu (17. 5.) švédske predsedníctvo v Rade EÚ. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Na voľbách sa v 27 členských štátoch zúčastní vyše 400 miliónov európskych voličov. Tí rozhodnú o novom zložení EP dozerajúcom na európsku legislatívu, v ktorom aktuálne zasadá 705 poslancov.

Voľby do EP sa konajú každých päť rokov. Posledné voľby sa uskutočnili 23.-26. mája 2019, pričom každá z členských krajín si vtedy vybrala, v ktorom z týchto dní sa voľby uskutočnia. Niektoré krajiny môžu tiež v deň hlasovania o členoch europarlamentu usporiadať aj vlastné národné voľby.

Budúcoročné voľby do EP budú prvými, v ktorých nebudú kandidovať britskí politici. Británia totiž v roku 2020 Európsku úniu opustila, pripomína AFP.

Európsky parlament je jedinou európskou inštitúciou, ktorej členov volia priamo. Europoslanci volia predsedu a členov Európskej komisie (EK). Súčasná predsedníčka EK Ursula von der Leyenová ešte neuviedla, či sa bude budúci rok o túto pozíciu opäť uchádzať.

Ak tak spraví, očakáva sa, že si udrží podporu stredopravých členov EP i kľúčových členských štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet