Na hlavný obsah

Vykosťovať či porciovať mladí už nechcú. O štúdium v odbore mäsiar je čoraz slabší záujem

Absolventi tohto odboru chýbajú takmer vo všetkých krajoch.

Vykosťovať či porciovať mladí už nechcú. O štúdium v odbore mäsiar je čoraz slabší záujem
Ilustračná snímka mäsiara. Foto: RTVS

Na Slovensku chýbajú mäsiari. O štúdium tohto odboru je malý záujem. Vykosťovať či porciovať mladí už nechcú. Prax pritom vyučených odborníkov potrebuje. Na mnohých školách však počet študentov klesá.

Tristo študentov a len dvaja mäsiari – taký je stav na strednej potravinárskej škole v Nitre. „Veľmi sme zvažovali, či má význam opäť ponúkať odbor mäsiara, ak bude opäť slabý záujem zo strany žiakov. Prídeme o jednu triedu, nemôžme ju nahradiť iným odborom, takže tento školský rok sme sa rozhodli, že mäsiara ponúkať nebudeme,“ vysvetlila riaditeľka SOŠ potravinárskej v Nitre Katarína Čurillová.

Študenti by pritom prácu mali istú, v praxi je mäsiarov už teraz nedostatok. „Najfrekventovanejšie je zastúpenie tej kvalifikovanej pracovnej sily pracovníkmi zo zahraničia, ale ani to nie sú veľakrát vyučení odborníci. Optimálne by bolo, aby pracovná sila už od tých učňovských čias vyrastala v tom prostredí spracovania mäsa,“ skonštatovala riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Mäsiari sú na Slovensku odborom s nedostatkom absolventov takmer vo všetkých samosprávnych krajoch aj podľa zoznamu, ktorý pravidelne zostavuje ministerstvo školstva.

„V týchto odboroch je 110 percent normatívu na žiaka príslušnej kategórie školy. Žiakovi sa poskytuje motivačné štipendium z prostriedkov štátneho rozpočtu,“ priblížila Veronika Proner z tlačového oddelenia rezortu školstva.

Nedostatku mäsiarov na Slovensku sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

O probléme sa hovorí už dlhšie

Ani to však v praxi nepomáha. „Je to veľký paradox na jednej strane trh práce a škola, na druhej strane rodičia a žiaci,“ povedala Čurillová. „Vieme si to predstaviť nejakou racionalizáciou prerozdelenia žiakov do škôl,“ dodala Forrai.

O potrebe optimalizácie siete škôl sa hovorí už dlhšie. Volá po nej aj prax, agropotravinári varujú, že bez odborníkov slovenské potraviny nedorobíme.

„Surovinu od poľnohospodárov treba spracovať, a to môže len potravinárska fabrika. V opačnom prípade budeme nútení ešte viac vyvážať, aby nám ju v zahraničí spracovali. Pričom naspäť často posielajú alternatívnu, vlastnú a často aj menej kvalitnú produkciu,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Okrem mäsiarov na Slovensku chýbajú aj mliekari, syrári a pekári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko