Na hlavný obsah

Rusko Bachmut nedobylo, odmietla Zelenského kancelária predchádzajúce tvrdenia

Šéf vagnerovcov o údajnom dobytí mesta informoval už v sobotu.

Rusko Bachmut nedobylo, odmietla Zelenského kancelária predchádzajúce tvrdenia
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa svojho predstaviteľa poprel, že by Bachmut obsadili Rusi. Stanici CNN to povedal Zelenského hovorca Serhij Nykyforov.

Prezidentove slová chápané ako potvrdenie pádu Bachmutu sa podľa neho týkali inej časti novinárskej otázky a mali opačný význam.

„Pán prezident, je Bachmut stále v ukrajinských rukách? Rusi povedali, že Bachmut dobyli,“ znela novinárska otázka. Zelenskyj na ňu odpovedal: „Myslím, že nie. Ale musíte pochopiť, že tam nič nie je, všetko zničili, nie sú tam žiadne budovy… dnes je Bachmut len v našich srdciach“.

Zelenskyj žurnalistom odpovedal v japonskej Hirošime pred rokovaním s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Situácia okolo Bachmutu teda zostáva naďalej nejasná.

Ofenzívnu operáciu zameranú na jeho dobytie viedli v uplynulých dňoch jednotky ruskej súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny. Ich šéf Jevgenij Prigožin už v sobotu (20. 5.) popoludní oznámil pomyselné strhnutnie ukrajinskej vlajky s tým, že obsadené mesto vagnerovci odovzdajú ruskému ministerstvu obrany a sami začnú Bachmut opúšťať od 25. mája.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová vzápätí reagovala vyhlásením, že situácia je kritická, ale že ukrajinskí obrancovia sa stále držia v jednej štvrti na juhozápade mesta.

Konkrétne v niektorých priemyselných a infraštruktúrnych objektoch a tiež rezidenčnej oblasti štvrte prezývanej Lietadlo, ktorá je podľa ruského nezávislého portálu Meduza na kopci.

Najdlhší a najkrvavejší boj

Pred niekoľkými dňami sa tiež objavovali správy o rýchlom ukrajinskom postupe v oblastiach po severnom a južnom obvode mesta. Dobytie Bachmutu však okrem Prigožina oznámilo v neskorých večerných hodinách v sobotu aj ruské ministerstvo obrany.

Ak by ukrajinská obrana mesta skutočne zlyhala definitívne, skončil by tak najdlhší a najkrvavejší boj zatiaľ 15-mesačnej vojny na Ukrajine, ktorý prinútil analytikov používať termín „opotrebovávacia vojna“.

Západní pozorovatelia, vrátane vedúcich politikov však opakovane uvádzali, že mesto má len obmedzený strategický význam pre ďalší priebeh vojny. Bachmut leží asi 70 kilometrov severne od Donecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet