Na hlavný obsah

Zelenskyj oznámil svoj prílet do Berlína na oficiálnu návštevu krajiny

Priletel z Ríma.

Zelenskyj oznámil svoj prílet do Berlína na oficiálnu návštevu krajiny
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil svoj prílet do Berlína na oficiálnu návštevu krajiny. Zelenskyj priletel z Ríma, kde sa stretol s pápežom Františkom, talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a s premiérkou Giorgiou Meloniovou, informuje agentúra AFP.

„Už sme v Berlíne. Zbrane. Silný balík. Protivzdušná obrana. Rekonštrukcia. EÚ. NATO. Bezpečnosť,“ napísal na Twitteri.

Zelenskyj poďakoval v nedeľu (14. 5.) v Berlíne za podporu v obrannom boji v útočnej vojne, ktorú proti jeho krajine vedie Rusko, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

„V najťažšom období v modernej histórii Ukrajiny sa Nemecko preukázalo ako skutočný priateľ a spoľahlivý spojenec, ktorý v boji za obranu slobody a demokratických hodnôt rozhodne stojí na strane ukrajinského ľudu,“ napísal Zelenskyj po anglicky do návštevnej knihy po tom, čo ho vo svojej rezidencii v paláci Bellevue prijal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

„Spoločne zvíťazíme a vrátime do Európy mier,“ dodal ukrajinský prezident, ktorý zároveň poďakoval aj nemeckému ľudu za jeho „fantastickú solidaritu“. „Ďakujeme, Nemecko,“ dodal v nemčine Zelenskyj.

Nemecká podpora Ukrajiny

Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude nevyhnutné, uviedol v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz. Informovali o tom agentúry AFP, AP a DPA.

„Povedal som to už mnohokrát, a zopakujem to tu aj dnes. Budeme vás podporovať tak dlho, ako to bude nevyhnutné,“ vyhlásil Scholz na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským.
Kým 444-dňová nemilosrdná ruská agresia mala podľa Scholza zásadné geopolitické dôsledky, primárne postihla ukrajinský ľud.

Ukrajinský prezident na stretnutí s nemeckým kancelárom zároveň uistil, že pripravovaná ukrajinská protiofenzíva je zameraná výlučne na oslobodenie Ruskom okupovaných území Ukrajiny, nie na útoky na ruské teritórium.

„Nezaútočíme na ruské teritórium. Oslobodíme naše obsadené územia. Nemáme na to čas, sily ani zbrane nazvyš,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský líder zároveň požiadal Nemecko, aby spolu s ostatnými partnermi podporilo jeho krajinu prostredníctvom dodávok moderných stíhačiek.

Kyjev počas jeho návštev v európskych hlavných mestách pracuje na „vytvorení koalície bojových lietadiel“, povedal Zelenskyj.

„Pre Ukrajinu je to veľmi dôležité, aby sme naše úsilie koordinovali,“ zdôraznil s tým, že Rusko má v súčasnosti vo vzdušnom priestore prevahu a to je potrebné zmeniť.

Samotný Scholz sa k tomu podľa DPA vyjadril zdržanlivo. Ako uviedol, Nemecko dodalo Ukrajine množstvo zbraní vrátane veľmi modernej protivzdušnej obrany. „To je to, na čo sa dnes ako Nemci sústredíme,“ povedal.

Budúcnosť Ukrajiny

 Ukrajina patrí do európskej rodiny, v ktorej ju čaká európska budúcnosť. Vyhlásil to v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz v západonemeckom meste Aachen, kde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prevzal Medzinárodnú cenu Karola Veľkého. Scholz pripomenul, že Zelenskyj sa zaradil medzi významných nositeľov, akým bol niekdajší československý a český prezident Václav Havel.

O ňom hovorila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, keď povedala, že ruský prezident Vladimir Putin chce zničiť hodnoty, ktoré Havel spolu s ďalšími európskymi osobnosťami pomáhal budovať.

„Je mi cťou tu dnes byť,“ povedal Zelenskyj s tým, že rovnako je pre neho poctou zastupovať ukrajinský ľud. „Každý z nich je hrdina,“ povedal. Cenu ukrajinský prezident získal práve spoločne s ukrajinským ľudom. Usporiadatelia k tomu uviedli, že ukrajinský ľud pod Zelenského vedením bráni nielen suverenitu svojej krajiny, ale v konečnom dôsledku tiež Európu a európske hodnoty. Zelenskyj v nedeľu predpoludním navštívil Berlín, kde rokoval s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinemeierom a následne tiež so Scholzom.

Potom spoločne s kancelárom odletel do mesta Aachen, odkiaľ podľa agentúry AFP zamieri do Francúzska.

„Ukrajina je súčasťou našej európskej rodiny,“ povedal Scholz v meste Aachen o krajine, ktorá už viac ako rok vzdoruje ruskej invázii. „Patríme k sebe a naša história bude spoločná,“ uviedol. Zelenského kancelár ubezpečil, že Ukrajina sa môže na svojej ceste k členstvu v Európskej únii na Nemecko plne spoľahnúť.

Scholz uviedol, že ukrajinský ľud túži po slobode, demokracii a právnom štáte. To v prejave povedala aj predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová. „Prezident Zelenskyj a ukrajinský ľud bojujú presne za tie hodnoty, ktoré táto cena predstavuje. A tým bojujú aj za nás, naše hodnoty, slobodu, demokraciu, slobodu prejavu a slobodu rozhodnúť o svojej budúcnosti, „povedala. „A presne to sa snaží Putin vymazať,“ povedala.

Putin chce podľa von der Leyenovej zničiť Európu, ktorú budovali okrem iného Havel, niekdajší nemecký kancelár Helmut Kohl či niekdajší francúzsky prezident François Mitterrand. „Naše posolstvo je jasné. Stojíme za Zelenským, stojíme za ukrajinským ľudom, stojíme spoločne na vašej strane, kým sa nemožné stane možným, „zdôraznila.

Na Havla odkázal aj Scholz

Na Havla v prejave odkázal tiež Scholz, keď na úvod hovoril o nositeľoch prestížnej ceny. Cena Karla Veľkého je udeľovaná v meste Aachen od roku 1950 osobnostiam a organizáciám za zásluhy za zjednocovanie Európy.

V minulosti ju dostali popri Mitterrandovi a Kohlovi tiež americký exprezident Bill Clinton alebo bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. V nedávnych rokoch potom ocenenie prijali napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron či pápež František a vlani ho dostali bieloruské opozičné političky Svjatlana Cichanouská a Veronika Capkalová a v zastúpení väznená Maryja Kalesnikavová. Havlovi bola cena udelená v roku 1991.

Medzi rečníkmi vystúpil tiež poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii označil za vzor pre Európu. „Ukrajina bráni aj Európu,“ tvrdil. Zelenského potom ocenil za jeho statočnosť a za rozhodné vedenie napadnutej krajiny.

Primátorka mesta Aachen Sibylle Keupenová v úvodnom prejave vyhlásila, že vojna na Ukrajine trvá už viac ako rok, preto si mnohí ľudia už zvykli na správy z Ukrajiny o bojoch alebo o dodávkach zbraní. „Je ale našou úlohou, aby ľudia, ktorí sú touto vojnou priamo postihnutí, neboli zabudnutí,“ povedala.

Vzťahy Steinmeiera a Zelenského

Vzťahy medzi Steinmeierom a Zelenským spočiatku neboli jednoduché – k návšteve nemeckého prezidenta na Ukrajine došlo napokon až v októbri 2022 na tretí pokus, pripomína DPA.

Krátko predtým bol zrušený termín návštevy z bezpečnostných dôvodov, a ešte v apríli 2022 Kyjev nemeckému prezidentovi naznačil, že v krajine nie je vítaný. Niekdajšiemu ministrovi zahraničných vecí za nemeckých sociálnych demokratov totiž na Ukrajine vyčítali príliš priateľskú politiku voči Rusku.

Zelenského následne v Berlíne prijal s vojenskými poctami aj kancelár Olaf Scholz, píše DPA.

Nemecké ministerstvo obrany v sobotu (13. 5.) ohlásilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 2,7 miliardy dolárov. Dodávky budú okrem iného obsahovať 20 ďalších bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov Leopard 1 a štyri systémy protivzdušnej obrany Iris-T-SLM.

Ide o prvú Zelenského návštevu v Nemecku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet