Na hlavný obsah

Bývalého českého premiéra Petra Nečasa súd uznal za vinného v kauze, pre ktorú padla jeho vláda

Dostal 2,5-ročný podmienečný trest a miliónovú pokutu.

Bývalého českého premiéra Petra Nečasa súd uznal za vinného v kauze, pre ktorú padla jeho vláda
Bývalý český premiér Petr Nečas. Foto: TASR/Michal Svítok

Súd uznal bývalého českého premiéra Petra Nečasa za vinného v kauze takzvaných trafík pre poslancov strany ODS. Uložil mu 2,5-ročný podmienečný trest a pokutu vo výške milión českých korún (približne 42 000 eur).

Vinná je aj jeho manželka Jana a bývalý námestník ministra pôdohospodárstva Roman Boček. Rozsudok nie je právoplatný.

V utorok (13. 6.) uplynulo desať rokov od zásahu policajného komanda na českom úrade vlády, informoval o tom server Seznam Zprávy.

Po desiatich rokoch od razie uznal Obvodný súd pre Prahu 1 za vinných všetkých troch obžalovaných z podplácania. Nečasová aj Boček dostali dvojročnú podmienku a finančný trest 300 000 korún. Nečasová má okrem toho desaťročný zákaz zastávať vysoké funkcie v štátnej správe.

Poslancom sľubovali lukratívne posty

Podľa obžaloby v roku 2013 sľubovali trom poslancom ODS lukratívne posty, ak sa vzdajú mandátu a umožnia, aby v snemovni prešiel kľúčový zákon o daňových zmenách, ktorý Nečasova vláda navrhla. Skutok sa podľa predsedníčky súdneho senátu jednoznačne preukázal.

Po schválení balíčku sa jeden z poslancov stal predsedom dozornej rady štátnej firmy Čepro, ďalší členom predstavenstva Českého Aeroholdingu. Spolu s tretím poslancom ich súd v minulosti oslobodil, pretože dospel k záveru, že sa na nich vzťahuje poslanecká imunita.

Ako uviedol Nečas v utorok pred súdom, neexistuje dôkaz, že by bola rezignácia vtedajších poslancov podmienená získaním lukratívnych postov. „Oni nič nepožadovali, ja som nič neponúkal,“ vyhlásil. Nečasová v pondelok povedala, že jej kauza zničila život.

Proces sa opakoval

Súdny proces sa konal opakovane. Najprv všetkých troch oslobodili, odvolací súd však verdikt zrušil.

V rámci razie na úrade vlády sa začalo vyšetrovať päť rôznych káuz. Právoplatný rozsudok však zatiaľ padol len v jednej z nich. Nečasová (vtedy Nagyová) bola odsúdená v prípade zneužitia vojenského spravodajstva na sledovanie vtedajšej premiérovej manželky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet