Na hlavný obsah

Ďalšia kritika kolobežiek. Obyvateľom Topoľčian prekáža ich nezodpovedné parkovanie

Ľudia ich nechávajú na nebezpečných miestach.

Ďalšia kritika kolobežiek. Obyvateľom Topoľčian prekáža ich nezodpovedné parkovanie
Používatelia kolobežky už stihli v Topoľčanoch zaparkovať vo fontáne, na streche auta, v podchode či uprostred chodníka. Foto: RTVS

V Topoľčanoch ľudia kritizujú nezodpovedné parkovanie zdieľaných kolobežiek. Hovoria, že niektorí používatelia ich nechávajú na nebezpečných miestach. Mesto službu spustilo pred dvomi mesiacmi. Do obehu dalo 150 kolobežiek.

Zdieľané kolobežky zaviedla topoľčianska radnica pred ôsmimi týždňami. Používatelia ich už stihli zaparkovať vo fontáne, na streche auta, v podchode či uprostred chodníka. „Mne to osobne prekáža, napríklad my to máme pri činžiaku. Minule som otvorila zadný vchod, dvere a hneď predo mnou bola kolobežka,“ uviedla jedna z obyvateliek mesta.

Problémom s kolobežkami v Topoľčanoch sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Zástupcovia mesta hovoria, že všetko je o ľuďoch. Väčšina používateľov sa podľa nich predpismi riadi. „Takisto, ako zaparkujú zle kolobežky alebo ich nedisciplinovanou jazdou ohrozujú okolie, takisto môžu ohrozovať šoféri na autách,“ skonštatoval Martin Bucko z Mestských služieb Topoľčany.

Od spustenia služby mesto zaregistrovalo 1 600 výpožičiek, pričom jedna jazda trvala zhruba sedem minút. „Plánujeme rokovať s dodávateľom aj o rozšírení územia, kde sa kolobežky dostanú aj do blízkosti závodov,“ poznamenala hovorkyňa mesta Lenka Savarová.

Manažér spoločnosti zabezpečujúcej túto službu upozorňuje, že na kolobežke môže byť len jeden používateľ. „Bude v najbližších dňoch spustená funkcionalita takzvaných skupinových jázd, kde jeden registrovaný zákazník vie odomknúť niekoľko kolobežiek pre seba a svojich známych,“ dodal Michal Cesnak, prevádzkový manažér spoločnosti zabezpečujúcej kolobežky.

Nedisciplinovaní kolobežkári sa nájdu aj v iných mestách. V Nitre zaznamenali v minulých rokoch aj niekoľko úrazov. „Spôsobia si zlomeniny, eventuálne úraz hlavy,“ opísal chirurg Ľubomír Ševčík.

Kolobežkári by mali na jazdu využívať krajnice ciest. Platia pre nich pravidlá, ako pre cyklistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny