Na hlavný obsah

Dovolenkové lety zo Sliača neobnovia ani toto leto. Bráni im rekonštrukcia

Modernizácia letiska mešká.

Dovolenkové lety zo Sliača neobnovia ani toto leto. Bráni im rekonštrukcia
Letisko Sliač. Foto: RTVS

Dovolenkové lety zo Sliača nebudú ani toto leto. Dôvodom je rekonštrukcia vojenskej časti letiska pre príchod stíhačiek F-16. Modernizácia letiska mešká. Mestá a obce na strednom Slovensku považujú obnovenie civilnej časti pre región za kľúčové.

„Lietalo to do Bulharska, do Chorvátska, do Grécka, do Turecka. Ponuka bola široká. Lietalo tam niekoľko desiatok lietadiel za deň,“ spomína primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Civilné lety zo Sliača skončili po vyše 80 rokoch. Posledný chartrový let vypravili zo stredného Slovenska v roku 2020.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

,,K 31. decembru ukončíme civilné lety na letisku Sliač. Súvisí to s tým, že celé letisko musí komplexne prejsť rekonštrukciou,“ uviedol vtedajší minister obrany Jaroslav Naď.

Tá mala trvať zhruba tri roky a toto leto mali civilné lety obnoviť. No rekonštrukcia vojenskej časti sa predĺžila. Ministerstvo tvrdí, že projekty, ktoré začalo vedenie rezortu pod Petrom Gajdošom nedotiahli do konca.

„Rekonštrukcia je naozaj náročný proces, netýka sa len prijatia stíhačiek F-16, ale aj zastaralého stavu letiska, dráh a objektov, ktoré desaťročia na letisku fungujú,“ priblížil súčasná šéf rezortu obrany Martin Sklenár.

Žiadajú záruky o obnove

Vedenie banskobystrického samosprávneho kraja považuje obnovenie civilnej časti za kľúčové pre región. Od rezortu obrany žiadajú záruky o obnove letiska. Ministerstvo im prísľub dalo.

„Tento prísľub je však pomerne všeobecný, takže naďalej sa budeme na ministerstvo obracať a žiadať konkrétne garancie,“ uviedla hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Odpovede od súčasného ministra obrany, či sa stále počíta s obnovou civilnej prevádzky, budú žiadať aj mestá a obce stredného Slovenska.

„Ešte sme nekontaktovali súčasného ministra obrany, predpokladám, že tak urobíme v najbližších týždňoch spolu aj so starostami vedľajších obcí,“ tvrdí primátorka Sliaču.

Ministerstvo obrany trvá na tom, že prevádzkovať vojenskú a civilnú časť letiska súčasne je možné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko