Na hlavný obsah

Európska komisia odobrila upravený plán obnovy Slovenska v hodnote 6,4 miliardy eur

Rada EÚ má štyri týždne na schválenie.

Európska komisia odobrila upravený plán obnovy Slovenska v hodnote 6,4 miliardy eur
Vlajky Európskej únie pred budovou Európskej komisie. Foto: RTVS

Európska komisia (EK) v utorok (27. 6.) oznámila, že schvaľuje upravený plán obnovy a odolnosti Slovenska v hodnote 6,4 miliardy eur aj s kapitolou REPowerEU. Komisia pripomenula, že súčasný slovenský plán má hodnotu 6,4 miliardy eur vo forme grantov (zvýšenie zo šiestich miliárd eur) a zahŕňa 64 reforiem a 60 investícií.

Slovensko navrhlo niekoľko zmien pôvodného plánu. Napríklad širší rozsah obnoviteľných zdrojov energie, na ktoré možno získať finančnú podporu. Objasnilo aj rozsah investícií do zdravotnej starostlivosti, spravodlivosti a dopravy.

Zmeny nastali aj v plánovaných reformách vzdelávania. Neovplyvňujú však očakávaný pozitívny vplyv týchto reforiem.

Slováci vyradili dve menšie investície z pôvodného plánu a upravili takmer 70 opatrení. Zabezpečí sa tým ich účinná realizácia v zmenenom kontexte, ktorý sa vyznačuje vyššou infláciou, než sa očakávalo, a znížením grantov z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, ktoré financujú časť plánu.

Zohľadnenie vysokej inflácie

Podľa EK Slovensko zmenilo pôvodný plán, keďže muselo zohľadniť vysokú infláciu. Čelí jej od prijatia pôvodného plánu v roku 2021 so zvýšením stavebných nákladov a narušením dodávateľských reťazcov po ruskej vojne proti Ukrajine.

Zohľadnila sa aj revízia maximálnej výšky pridelených grantov v rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti smerom nadol. A to zo sumy 6,3 miliardy eur na 6 miliárd eur. Revízia vyjadruje relatívne lepší hospodársky výsledok Slovenska v rokoch 2020 a 2021, než sa pôvodne predpokladalo.

Komisia za dôležité považuje, že Slovensko doplnilo do svojho národného plánu kapitolu REPowerEU. Obsahuje šesť nových reforiem, štyri nové investície a štyri rozšírené investície z pôvodného plánu.

V súlade s nariadením REPowerEU Slovensko požiadalo, aby jeho podiel na pobrexitovej adaptačnej rezerve vo výške 36,3 milióna eur bol prevedený na plán obnovy. Vďaka týmto zdrojom, ktoré doplnili grant pridelený Slovensku na kapitolu REPowerEU vo výške 366,4 milióna eur, sa hodnota schváleného upraveného plánu zvyšuje na 6,4 miliardy eur.

Zameranie na zelenú transformáciu

Upravený plán sa oveľa viac zameriava na zelenú transformáciu a vyčleňuje 46 percent dostupných finančných prostriedkov na opatrenia podporujúce ciele v oblasti klímy.
Šesť reforiem a osem investícií prispeje k zelenej transformácii. Urýchlia zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie, zefektívnia rámec udeľovania povolení, a to aj na využívanie geotermálnej energie a tepelných čerpadiel. Zjednodušia tiež postupy pripojenia obnoviteľných zdrojov energie do prenosovej sústavy.

Významné investície smerujú do rozšírenia kapacity elektrizačnej sústavy a podpory udržateľnej dopravy prostredníctvom vozidiel s nulovými emisiami.

Kapitola REPowerEU obsahuje opatrenia aj na zvýšenie energetickej efektívnosti, napríklad investície a podporu pre rodiny ohrozené energetickou chudobou, ako aj opatrenia na urýchlené osvojenie si zelených zručností.

Vysoké ambície v digitálnej oblasti

Slovenský plán má vysoké ambície v digitálnej oblasti. Niektoré opatrenia pôvodného plánu, ktoré prispievajú k digitálnej transformácii, boli síce upravené, ale doplnené opatrenia REPowerEU tiež prispievajú k digitálnej transformácii. Z celkových prostriedkov pridelených na plán je 21 percent určených na podporu digitálnej transformácie.

Sociálny rozmer upraveného plánu zostáva ambiciózny a podporuje sociálnu odolnosť. Osobitný význam majú opatrenia, ktoré zlepšujú prístupnosť, inkluzívnosť a kvalitu vzdelávacieho systému, ako aj opatrenia na skvalitnenie poskytovania zdravotnej a dlhodobej starostlivosti. Do nového plánu sú zahrnuté aj kľúčové reformy a investície týkajúce sa súdnictva, podnikateľského prostredia a boja proti korupcii.

Rada EÚ má teraz štyri týždne na to, aby schválila posúdenie EK týkajúce sa Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika