Na hlavný obsah

Hovorilo sa o nich ako o slovenských Karlových Varoch. Sobranecké kúpele chátrajú už vyše 20 rokov

Liečili sa tam zažívacie problémy i kožné ochorenia.

Hovorilo sa o nich ako o slovenských Karlových Varoch. Sobranecké kúpele chátrajú už vyše 20 rokov
Chátrajúce kúpele v Sobranciach. Foto: RTVS

Areál Sobraneckých kúpeľov je naďalej prázdny. Napriek jeho odkúpeniu Košickým krajom v roku 2021. Kúpele sú nefunkčné a opustené už viac ako 20 rokov. Liečili sa tam zažívacie problémy, kožné ochorenia i pohybové ústrojenstvo.

O kúpeľoch v Sobranciach sa ešte na začiatku 20. storočia hovorilo ako o slovenských Karlových Varoch. ,,V Sobraneckých kúpeľoch som pracoval asi 20 rokov. Fungovalo to ako rehabilitačné lôžkové oddelenie pre pacientov, ktorí si tam liečili poúrazové či pooperačné stavy. Bolo tam vyše 100 pacientov, ľudia tam chodili radi,“ zaspomínal lekár Mario Fiedler.

Sobraneckým kúpeľom sa venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

Voda vyvierajúca v areáli bývalých kúpeľov je známa svojimi liečivými účinkami. Veľmi pozitívne vplýva najmä na kožné choroby, ale aj na pohybové ústrojenstvo.

„Sú tam minerálne pramene, ktoré sú porovnateľné s vodou v trenčianskych kúpeľoch, prípadne v Piešťanoch s vysokým obsahom síry,“ dodal Fiedler.

Areál kraj odkúpil pred dvoma rokmi

Areál bývalých Sobraneckých kúpeľov v roku 2021 odkúpil od súkromnej spoločnosti Košický samosprávny kraj za 770-tisíc eur.

„Chceme čo najviac urýchliť všetky procesy. Treba si však uvedomiť, že máme novú vládu a je veľmi ťažké urýchľovať tieto procesy. Musíme mať trpezlivosť. Aktuálne robíme geologické a hydrogeologické prieskumy. Zároveň rokujeme s Lesmi SR o prenájme časti pozemkov a chystáme podklady na súťaž,“ vysvetlil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Tieto kúpele ležia v okrese, ktorý nevyhnutne potrebuje nové pracovné miesta a príležitosti na rozvoj. „Znovuvybudovanie Sobraneckých kúpeľov by pomohlo čo sa týka zamestnanosti a rozvoja kúpeľníctva,“ dodal Trnka.

Po celkovej renovácii areálu by toto miesto mohlo slúžiť ako významný turistický bod na Zemplíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny