Na hlavný obsah

KĽDR opäť odpaľovala balistické rakety. Dopadli do Japonského mora

Správy juhokórejskej armády potvrdilo aj Tokio.

KĽDR opäť odpaľovala balistické rakety. Dopadli do Japonského mora
Osoba na železničnej stanici v Soule sleduje správy o odpaľovaní balistických striel Pchjongjangom. Foto: TASR/AP

Severná Kórea odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu do Japonského mora. Vo štvrtok (15. 6.) to oznámila juhokórejská armáda. Odpálenie severokórejských balistických striel potvrdilo aj japonské ministerstvo obrany. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Obe severokórejské balistické rakety dopadli do výlučnej ekonomickej zóny Japonska, povedal predstaviteľ japonského ministerstva obrany. Podľa Soulu KĽDR rakety odpálila vo štvrtok večer miestneho času.

Pchjongjang tak vykonal ďalší zo série skúšok balistických rakiet, ktoré má na základe rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN zakázané.

Vzťahy medzi Južnou Kóreou a KĽDR sú v súčasnosti najhoršie za posledné roky. Severokórejský vodca Kim Čong-un v uplynulom období vyhlásil svoju krajinu za „nezvratnú“ jadrovú veľmoc a vyzval na zvýšenie produkcie zbrojárskeho priemyslu.

Soul v reakcii na severokórejské zbrojné testy posilnil svoju spoluprácu so Spojenými štátmi. Obe krajiny pravidelne usporadúvajú veľké spoločne vojenské cvičenia. KĽDR to považuje za nácvik invázie.

K odpáleniu rakety prišlo iba niekoľko hodín po ukončení ďalších spoločných vojenských cvičení americkej a juhokórejskej armády, v reakcii na ktoré KĽDR pohrozila odpoveďou.     

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet