Na hlavný obsah

Legislatívna smršť v parlamente pokračuje. Asi tridsať zákonov by mohlo prejsť obídením rokovacieho poriadku

Kritizujú to viacerí poslanci.

Legislatívna smršť v parlamente pokračuje. Asi tridsať zákonov by mohlo prejsť obídením rokovacieho poriadku
Snímka z parlamentu. Foto: RTVS

Asi tridsať zákonov by mohlo v parlamente prejsť obídením rokovacieho poriadku. Kritizujú to strana SaS a poslanci okolo Petra Pellegriniho. Parlament by mal totiž dorokovať zákony, ktoré prešli do druhého čítania. Štandardne sa presúvajú až na ďalšiu schôdzu. Predseda ústavnoprávneho výboru v tom problém nevidí.

S blížiacimi sa predčasnými voľbami rastie aj aktivita poslancov. Posledné mesiace má parlament na programe nie desiatky, ale stovky bodov. Na pretlačenie zákonov však zostáva poslancom už len aktuálna riadna schôdza.

Keďže hrozí, že takmer tridsať zákonov môže skončiť v koši, časť poslancov odsúhlasilo, že tieto zákony, ktoré prešli v prvom čítaní, definitívne dorokuje parlament na tej istej schôdzi.

„Takýmto spôsobom sa znásilnil zákon o rokovacom poriadku,“ povedal poslanec Ondrej Dostál (SaS). „Posledné štvrťstoročie fungovania Národnej rady (NR) SR platilo, že jediný spôsob, ako sa dá zákon predložiť a schváliť na jednej jedinej schôdzi, je pomocou skráteného legislatívneho konania. To má svoje striktné pravidlá,“ dodal poslanec Marián Viskupič (SaS).

„Predstavte si, že na výrobnej linke, kde sa vyrába auto, vám ho predajú skôr, ako ho poriadne skontrolujú. Urobia skúšku motora a nejaké kilometre, a to sa tu presne deje,“ skonštatoval nezaradený poslanec Richard Raši.

Téme a venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Zákony, ktoré sa mali schváliť ešte v máji

Na hrubú dieru, hrubá záplata znie odkaz predsedu ústavnoprávneho výboru poslancom SaS. Milan Vetrák (OĽANO a priatelia) pripomína, že ide o zákony, ktoré sa mali schváliť ešte na májovej schôdzi. Tá sa však na návrh liberálov skončila predčasne.

„Tieto zákony, ktoré sme postúpili do druhého čítania na koniec júna, sme doručili NR SR 14. apríla. To znamená, že poslanci a všetci majú možnosť na naštudovanie, diskusiu, filozofovanie o tom celom takmer jedenásť týždňov,“ dodal Vetrák.

Bývalé vedenie NR SR si však nepamätá takéto ohýbanie pravidiel. „Neviem, čo ich to napadlo. Nestávalo sa to u nás bežne, ja som to nikdy nechcel dovoliť,“ vysvetlil bývalý predseda NR SR Pavol Hrušovský.

Úpravy vo fungovaní mestskej polície, návrh na zavedenie nového sviatku či zvýšenie platov duchovných, to je len časť z takmer 30 zákonov. To, či je postup v súlade s rokovacím poriadkom napokon posúdi začiatkom budúceho týždňa ústavnoprávny výbor. „Ak to bude v súlade s ústavou a so zákonom, tak sme za to, aby sa to prerokovalo ešte na tejto schôdzi,“ povedal poslanec Eduard Heger.

Na zastavenie legislatívnej smršte dlhodobo vyzývajú parlament aj odborári a zamestnávatelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko