Na hlavný obsah

Lídrom kandidátky strany Modrí, Most-Híd bude Mikuláš Dzurinda, nasleduje László Sólymos

Súčasťou ich kampane bude aj cyklistická tour po Slovensku.

Lídrom kandidátky strany Modrí, Most-Híd bude Mikuláš Dzurinda, nasleduje László Sólymos
Na snímke uprostred reční Mikuláš Dzurinda. Foto: TASR/František Iván

Lídrom volebnej kandidátky mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd bude jej predseda a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Na druhom mieste je bývalý minister životného prostredia László Sólymos. Strana to potvrdila na piatkovom (30. 6.) predstavení kandidátov pre septembrové voľby v Košiciach.

Ďalším na kandidátke je prvý podpredseda strany Ľuboš Schwarzbacher. Nasledujú bývalý štátny tajomník na ministerstve kultúry Konrád Rigó a predsedníčka Združenia dodávateľov energií a prednostka Okresného úradu vo Veľkom Krtíši Jana Ambrušová.

Medzi kandidátmi je aj primátor Fiľakova Attila Agócs, podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja Alžbeta Ožvaldová. V prvej dvadsiatke sú napríklad aj primátor Veľkých Kapušian Peter Petrikán či Dzurindova dcéra a výkonná riaditeľka občianskeho združenia Inštitút pre politiku a reformy Jana Šoková.

Zostava kandidátky je podľa Dzurindu zhruba v pomere pol na pol zo zástupcov pôvodných strán Modrí – ES a Most – Híd 2023. Strana začína volebnú kampaň, jej súčasťou bude aj cyklistická tour po Slovensku.

Dzurinda nechcel dopredu vylúčiť iné strany z možnej povolebnej spolupráce s tým, že nemá potrebu to robiť. Zároveň skonštatoval, že jeho postoje sú známe, a že pôjde iba s demokratmi, Európanmi, slušnými a s tými, „ktorí chcú robiť“. „Chcem ponúknuť so svojim spolubojovníkmi Slovensku novú silu, novú energiu, peknú kombináciu skúsenosti a mladej dravosti,“ povedal.

Sólymos poukázal na silný ekonomický program strany so silným akcentom na regionálny rozvoj aj národnostnú politiku. „Vieme, že Slovensko napredovalo vtedy, keď sa Slováci spojili aj s Maďarmi,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko