Na hlavný obsah

Nelegálne vyťažili štrkopiesok za milióny eur. Teraz im hrozí desať rokov za mrežami

Enviropolícia obvinila firmu za zásah do životného prostredia.

Nelegálne vyťažili štrkopiesok za milióny eur. Teraz im hrozí desať rokov za mrežami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za pol roka vyťažili štrkopiesok v hodnote 6,5 milióna eur na cudzích pozemkoch a bez jediného povolenia. Enviropolícia obvinila bratislavskú firmu za rozsiahly zásah do životného prostredia. Ťažba štrkopiesku súvisí s výstavbou rýchlostnej cesty R7.

V roku 2018 prišli na pole vedľa rozostavanej cesty R7 za Blatnou na Ostrove veľké stroje. Začali kopať štrkopiesok až po podzemnú vodu, ktorá je na Žitnom ostrove najkvalitnejšia. Od mája do októbra vykopali vyše 380-tisíc kubických metrov. A to bez vedomia majiteľov pozemkov aj štátu, ktorý na takúto ťažbu musí dať povolenie.

„Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie právnickej osobe so sídlom v Bratislave za zločin ohrozenie a poškodenie životného prostredia,“ uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru (PPZ).

Obvinený je podľa informácií RTVS zhotoviteľ rýchlostnej cesty R7. Za podobnú nelegálnu ťažbu už mal aj obžalobu. O pár kilometrov ďalej pri Dunajskej Lužnej kopali taktiež bez povolení. Štrk údajne využili na podložie novej cesty.

Nelegálnej ťažbe štrkopiesku sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Tá ťažba sa vykonala až po podzemnú vodu. Nesmiete bez nejakého povolenia, bez prieskumov takýmto spôsobom do toho zasahovať. Podzemná voda je otvorený systém. Ak ju kontaminujete na jednom mieste, tak každý pochopí, že to znečistenie sa bude šíriť nejakým smerom,“ vysvetlil riaditeľ odboru environmentálnej kriminality PPZ Mário Kern.

Na poli zostali po nelegálnej ťažbe iba niekoľkometrové priehlbiny zarastené burinou. Aby sa páchatelia k štrkopiesku vôbec dostali, museli odkryť 44-tisíc kubických metrov ornej pôdy. Keď doťažili, jamy zakopali bežnou zeminou, na ktorej dnes už nič nerastie.

Pri poslednej kauze vinu popreli

S obvinenou firmou sa štábu RTVS skontaktovať nepodarilo. Pri poslednej kauze vinu popreli. Iba pri Blatnej na Ostrove vyťažili za necelý polrok štrkopiesok za 6 5 milióna eur. Majiteľ firmy, ktorý s ťažbou voľakedy podnikal, RTVS povedal, že toľko nevyťažil ani za desať rokov.

„Boli to obrovské stroje. Isto to súvisí s nejakou výstavbou. To je obrovské množstvo štrku,“ uviedol bývalý podnikateľ v oblasti ťažby štrkopiesku.

„Žiaľ, musím povedať, že vôbec s tou výstavbou je reťaz viacerých konaní, ktoré súvisia s problematikou odpadov, protiprávnej ťažby štrkov, používania materiálov, ktoré nie sú určené na stavbu diaľnice,“ dodal Kern.

Žitný ostrov je najväčšou zásobou pitnej vody v celej Európe. Preto tam pred dvoma rokmi zakázali už akúkoľvek ťažbu. Obvinení nepovoleným kopaním poškodili celý ekosystém a hrozí im desať rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny