Na hlavný obsah

Od júla sa zvýšia opatrovateľské príspevky. Po novom bude štát vyplácať štyri druhy dávok

Najviac si prilepšia opatrovatelia na dôchodku.

Od júla sa zvýšia opatrovateľské príspevky. Po novom bude štát vyplácať štyri druhy dávok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Opatrovateľský príspevok bude od júla na úrovni čistej minimálnej mzdy. Najviac si prilepšia opatrovatelia na dôchodku. Vláda si od toho sľubuje zatraktívnenie opatrovateľstva, ekonómovia očakávajú zásadnejšiu reformu.

Zvýšenie príspevku sa bude týkať takzvaných neformálnych opatrovateľov – teda tých, ktorí sa starajú o svojich príbuzných či iných ľudí v ich domácom prostredí a to formou opatrovania alebo osobnej asistencie.

Základná výška opatrovateľského príspevku pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP bola doteraz 525 eur, od prvého júla to bude 569 eur. Ak opatrovateľ poberal aj dôchodok, dostal len niečo vyše 262 eur, po novom dostane takmer 427 eur.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

„Najzraniteľnejšou skupinou je ak sa senior stará o seniora alebo iného zdravotne znevýhodneného človeka,“ podotkla ministerka práce Soňa Gaborčáková.

Po novom bude štát vyplácať štyri druhy dávok. Ich výšku ešte ovplyvní počet opatrovaných osôb. Nariadenie zmení aj hodinovú sadzbu osobnej asistencie, a to z 5 eur 20 centov na 5 eur 52 centov.

„Toto opatrenie má skôr charakter valorizácie, to znamená prispôsobenie výšky príspevkov inflácii.“ uviedol ekonóm z Ekonomického ústavu SAV Viliam Páleník.

Páleník zároveň dodáva, že výška príspevku na úrovni minimálnej mzdy nestačí a opatrovateľov či osobných asistentov je u nás nedostatok. Mnohí odchádzajú do zahraničia. V Rakúsku či Českej republike im prispieva aj osoba, o ktorú sa starajú.

„Ten, kto sa dostane do situácie, že potrebuje opateru, tak dostane ako keby druhý dôchodok – pravidelný mesačný príjem, z ktorého musí zaplatiť opateru. Takže je potrebná zásadnejšia reforma,“ upozorňuje ekonóm.

Nedostatok opatrovateľov

Na nedostatok opatrovateľov – práve pre nízke mzdy – upozornil aj Slovenský zväz telesne postihnutých.

„Pokiaľ ide o to navýšenie príspevku za opatrovanie, je to lepšie ako to bolo doteraz, ale očakávali sme trošku viacej. Opatrovateľov je veľmi ťažké zohnať. Pokiaľ ide o príspevok na osobnú asistenciu, to čo sme navrhovali sa vlastne neuskutočnilo. Navrhovali sme 5,80 eur na hodinu,“ zhodnotila predsedníčka Slovenského zväzu teles. postihnutých.

Komora opatrovateliek tiež kritizuje, že opatrovateľský príspevok nemyslí na ďalšie výdavky či potreby opatrovateľa.

„Žiadne právo na podporné služby, opatrovateľskú dovolenku, dostupnú prepravnú službu, zdravotné pomôcky, nič. Minimálna mzda človeku v produktívnom veku negarantuje dôstojný život.“ hovorí podpredsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska Iveta Ždiľová.

Zvýšenie príspevku sa dotkne 77-tisíc opatrovateľov a osobných asistentov. Zo štátneho rozpočtu to tento rok odkrojí asi 16 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko