Na hlavný obsah

Otázka financovania RTVS je vyriešená. Poslanci schválili štátny príspevok pre verejnoprávny telerozhlas

Bude vo výške 0,17 percenta HDP.

Otázka financovania RTVS je vyriešená. Poslanci schválili štátny príspevok pre verejnoprávny telerozhlas
Na snímke areál RTVS v Mlynskej doline v Bratislave. Foto: SITA

RTVS bude dostávať štátny príspevok vo výške 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z novely zákona o RTVS, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR). Nový model financovania súvisí so zrušením koncesionárskych poplatkov, ktoré sa rušia od júla. Doteraz boli hlavným zdrojom príjmu RTVS.

Pôvodný návrh financovania telerozhlasu rátal s 0,15 percenta HDP. Poslanci odobrili zvýšenie príspevku cez pozmeňujúci návrh, ktorý vzišiel z rokovania parlamentného výboru.

„Navrhuje sa zvýšenie nárokovateľného príspevku z 0,15 percenta HDP na 0,17 percenta HDP, keďže na udržateľné financovanie RTVS je potrebné poskytnúť jej zo štátneho rozpočtu nárokovateľný príspevok minimálne v sume 180 miliónov eur ročne (0,17 percenta HDP), v optimálnom variante až 200 miliónov eur ročne (0,19 percenta HDP),“ uvádza sa v odôvodnení.

Zákon prináša aj nový zdroj príjmu pre umelecké fondy, ktoré mali značnú časť príjmov z koncesií. Príspevok zo štátneho rozpočtu budú umelecké fondy dostávať každoročne, prerozdeľovať sa im budú percentuálne.

V novele sa dopĺňa ustanovenie upravujúce podmienky výkonu kontroly, auditu a štátneho dozoru nad hospodárením RTVS. Obmedzuje sa kompetencia Úradu vládneho auditu a inej osoby poverenej Ministerstvom financií (MF) SR vykonávať vládny audit vo vzťahu k RTVS.

V RTVS však naďalej bude môcť audit vykonávať MF a RTVS bude naďalej podliehať kontrolnej právomoci Najvyššieho kontrolného úradu SR. Poslanci to vysvetľujú cieľom eliminovať vplyv výkonnej moci na financovanie a fungovanie RTVS.

Novela priniesla ďalšie zmeny

Pozmeňujúcim návrhom sa ruší tiež povinnosť odvádzať príspevky vo výške dvoch percent. Tie príjemcovia autorských odmien a odmien výkonných umelcov odvádzajú umeleckým fondom. Príspevky z odmien však budú odvádzať dobrovoľne umeleckým fondom.

Medzi hlavné činnosti RTVS sa po novom zaradí aj zabezpečovanie výroby signálu pre prenosy a záznamy z vybraných spoločensky významných udalostí.

Okrem nárokovateľného štátneho príspevku odvíjajúceho sa od podielu HDP, legislatívna úprava ráta aj so zrušením doterajšieho inštitútu Zmluvy so štátom. Prostredníctvom neho sa rozpočet RTVS každoročne dofinancovával, najmä na programy vo verejnom záujme.

Od novelizácie si rezort kultúry sľubuje zníženie vplyvu politiky a vlády na rozpočet telerozhlasu a zabezpečenie dostatočne stabilného a predvídateľného financovania vzhľadom na to, že výška príjmu bude zákonom garantovaná a bude sa zvyšovať v súlade so zvyšovaním hodnoty HDP.

Návrh zároveň rozširuje okruh hlavnej činnosti RTVS o vytváranie podmienok pre rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Koniec koncesií si vydobyla SaS. Zrušili ich v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb, pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa mení zákon o Tlačovej agentúre SR. Upravuje spôsob financovania príspevku na úlohy vo verejnom záujme formou nárokovateľného príspevku v sume 0,0029 percenta z HDP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika