Na hlavný obsah

Pápeža Františka po deviatich dňoch prepustili z nemocnice

Podstúpil tam operáciu hernie.

Pápeža Františka po deviatich dňoch prepustili z nemocnice
Pápeža Františka po operácii hernie prepustili z nemocnice. Foto: Profimedia

Pápež František v piatok (16. 6.) ráno opustil po deviatich dňoch nemocnicu Gemelli v Ríme, kde minulý týždeň podstúpil operáciu hernie. Informujú o tom svetové tlačové agentúry. Na hlavu katolíckej cirkvi pred vchodom nemocnice čakalo niekoľko desiatok priaznivcov a novinárov.

„Som nažive,“ odpovedal pápež na otázku talianskej televízie Rai ohľadom svojho zdravia, keď opúšťal nemocnicu. „Jeho stav je dobrý, videli ste ho, teraz ho čaká rekonvalescencia, ako každého iného, ale už začal pracovať,“ povedal novinárom chirurg Sergio Alfieri, ktorý operáciu viedol. Už v stredu (14. 6.) médiá informovali, že pápež sa dobre zotavuje, už pracoval a pomodlil sa v nemocničnej kaplnke.

Zdroj: Reuters

Podľa agentúr AP a Reuters vyviezli pápeža z nemocnice na invalidnom vozíku, na ktorom sa osemdesiatšesťročný pápež pohybuje už dlhší čas pre problémy s kolenom.

Pápež František sa podľa agentúry AP usmieval, mával ľuďom, ktorí na neho čakali, a ďakoval im za želanie skorého zotavenia. Potom nastúpil do auta, ktoré na neho čakalo, a odišiel.

Pokračuje v náročnom programe

V rímskej nemocnici pápež podstúpil 7. júna trojhodinovú operáciu gýčky. Podľa lekára Alfieriho nešlo o urgentný zákrok. Alfieri pápeža operoval aj pred dvoma rokmi, začiatkom júla 2021 pápež podstúpil plánovanú operáciu, pri ktorej mu lekári odobrali časť hrubého čreva.

Podľa lekárov by pápež po zotavení nemal byť nijako obmedzený pri cestách a ďalších aktivitách. Pápež František napriek dlhodobým ťažkostiam s kolenom pokračuje v náročnom pracovnom programe.

Koncom marca pritom strávil niekoľko dní v nemocnici so zápalom priedušiek, no už začiatkom augusta sa chystá do Portugalska a koncom toho istého mesiaca pôjde prvýkrát do Mongolska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet