Na hlavný obsah

Parlamentné voľby by mali stáť 18,6 milióna eur. Ich harmonogram spolu s financiami má ešte schváliť vláda

Financie bude musieť uvoľniť aj rezort vnútra, aj štatistický úrad.

Parlamentné voľby by mali stáť 18,6 milióna eur. Ich harmonogram spolu s financiami má ešte schváliť vláda
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Septembrové voľby do Národnej rady (NR) SR majú stáť vyše 16,8 milióna eur. Vyplýva to z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb, ktoré Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkovania.

Materiál má schváliť vláda. Obsahuje aj úlohy a lehoty pre ústredné orgány štátnej správy, okresné úrady a obce súvisiace so zabezpečením volieb. Financie na vykonanie volieb sa podľa rezortu vnútra nezohľadnili v rozpočte kapitoly MV a ani v rozpočte Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

„Na zabezpečenie prípravy a vykonania volieb do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2023 je potrebné uvoľniť finančné prostriedky pre kapitolu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky vo výške 13 686 875 eur a kapitolu Štatistického úradu Slovenskej republiky vo výške 3 148 630 eur,“ píše sa v predloženom materiáli.

Ako sa peniaze využijú

Peniaze pre rezort vnútra pôjdu najmä na úhrady náhrady mzdy členom volebných komisií a na odmeny členom a zapisovateľom okresných a okrskových volebných komisií.

Z balíka sa zaplatí aj tlač hlasovacích lístkov, metodických a informačných materiálov a volebných tlačív, ako aj zabezpečenie hlasovania poštou, zabezpečenie činnosti volebných komisií, vybavenie volebných miestností, a tiež ochrana verejného poriadku v deň konania volieb.

Peniaze pôjdu aj na výdavky spojené s prevádzkou a nevyhnutnou úpravou volebných miestností a na elektronické komunikačné spojenie volebných komisií. Peniaze pre ŠÚ SR zahŕňajú výdavky na spracovanie výsledkov volieb.

Rezort doplnil, že sa zriadi 49 okresných volebných komisií a tiež okresná volebná komisia pre voľbu poštou. Predpokladá 6 010 okrskových volebných komisií a 20 okrskových volebných komisií vytvorených pre osobitný okrsok.

Odmena člena okrskovej volebnej komisie bude vo výške 62,2 eura, predseda okrskovej volebnej komisie dostane 80,86 eura a zapisovateľ okrskovej volebnej komisie 77,75 eura.

Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia v sobotu 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, keď predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásil termín volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko