Na hlavný obsah

Slovensko zasiahnu silné búrky: V dvoch okresoch platí najvyšší stupeň výstrahy

Výstraha platí do 17.00 h.

Slovensko zasiahnu silné búrky: V dvoch okresoch platí najvyšší stupeň výstrahy
Ilustračná snímka búrky nad mestom. Foto: Unsplash

Slovensko zasiahnu silné búrky. Výstraha tretieho stupňa platí pre dva okresy na juhu krajiny. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Mimoriadne silné búrky by podľa meteorológov mohli zasiahnuť do 17.00 h okresy Revúca a Rimavská sobota. Na väčšine územia pritom platí výstraha druhého stupňa pred búrkami, a to do polnoci. Táto výstraha platí pre takmer všetky slovenské okresy s výnimkou deviatich okresov na východe.

Najnižší stupeň výstrahy pred búrkami platí v okresoch Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Trebišov, Michalovce a Sobrance. V Košickom a Prešovskom kraji výstraha platí do 22.00 h., na zvyšku územia do polnoci.

Výstrahy pred búrkami 21. júna 2023.
Výstrahy pred búrkami 21. júna 2023.Foto: SHMÚ

SHMÚ zároveň v okrese Revúca varujú pred prívalovými povodňami. Vysali tam najvyšší stupeň výstrahy. „Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín v povodí Muráňa,“ píše sa vo varovaní. Varovanie meteorológov platí do 18.45 h.

Rovnakú hydrologickú výstrahu, avšak druhostupňovú, vydali pre ďalších päť okresov. Vodné toky môžu rýchlo stúpať v okresoch Rimavská Sobota, Rožňava, Gelnica, Prešov a Sabinov.

Meteorológovia pred búrkami varujú aj po zvyšok týždňa. Výstrahu prvého stupňa vydali rovnako na štvrtok (22. 6.) aj piatok (23. 6.), a to na celé územie Slovenska. Vo štvrtok platí výstraha od 12.00 h, v niektorých okresoch od 16.00 h, až do polnoci. V piatok sa búrky očakávajú po celý deň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko