Na hlavný obsah

Poslanci nenachádzajú zhodu v otázke výučby sexuálnej výchovy

Niektorí zákonodarcovia sa obávajú, že by zákon mohol brániť vo výučbe iných predmetov.

Poslanci nenachádzajú zhodu v otázke výučby sexuálnej výchovy
Na snímke žiaci pri počítačoch. Foto: RTVS

Možnosť rodičov odmietnuť, aby ich deti navštevovali sexuálnu výchovu – poslanci niekdajšej koalície žiadajú, aby sa toto právo ukotvilo v zákone.

Podľa nich majú rodičia, ktorí nesúhlasia s obsahom konkrétnych učebníc zaoberajúcich sa sexualitou, právo odmietnuť takúto výučbu, a to na základe ich náboženského alebo filozofického presvedčenia. Liberáli naopak tvrdia, že na školách sa učí veda a fakty a ak rodič s niečím nesúhlasí, môže si vybrať súkromnú alebo cirkevnú školu.

Rozprave o sexuálnej výchove v parlamente sa v relácii Rádiožurnál venoval reaktor RTVS Matej Baránek:

Na jednej strane možnosť odmietnuť výučbu sexuálnej výchovy. Na strane druhej povinnosť škôl informovať rodičov o jej obsahu ako aj o učiteľoch. Poslanci hnutia OĽANO a priatelia aj predseda školského výboru Richard Vašečka (Kresťanská únia) tvrdia, že ide o posilnenie práv rodičov mať dosah na výchovu dieťaťa.

S opatrením prichádzajú poslanci po tom, keď sa na školách objavili viaceré učebnice, podľa nich s nevhodným obsahom. Liberáli majú problém najmä s možnosťou odmietnuť sexuálnu výchovu na základe náboženského alebo filozofického presvedčenia rodiča.

Problematická formulácia

Exminister školstva Branislav Gröhling (SaS) je presvedčený, že pod túto formuláciou sa dá ukryť čokoľvek. „Či už ‚zem je plochá,‘ odmietanie vedy a medicíny alebo filozofia nadradenosti a podradenosti rás a neviem čoho všetkého ostatného. Pod tú malú formulku môžete vsunúť filozofické presvedčenie rodičov,“ skonštatoval.

OĽANO to odmieta a SaS podľa konzervatívnych poslancov prekrúca navrhované opatrenie. Podľa Milana Krajniaka (Sme rodina) dieťa, ktoré by sa nezúčastňovalo na sexuálnej výchove alebo niektorých hodinách tohto predmetu, o nič nepríde.

„Budú ho vzdelávať tak ako doteraz. V slovenskom jazyku, matematike, fyzike, chémii, telesnej výchove, výtvarnej výchove, vlastivede, prírodovede nikto nikomu nič nevnucuje,“ povedal.

Andrej Stančík zo strany Demokrati pripomína, že deti majú už od malička prístup k internetu a často aj k nevhodnému obsahu, z ktorého získavajú informácie.

„Žijeme v dobe smartfónov a internetu, kde majú deti za pár klikov možnosť dostať sa k pornu, erotickému obsahu. Takže tá diskusia je jednoduchá: Chceme, aby sa deti o téme sexu učili z porna alebo od učiteľov a odborníkov?“ dodal.

Zákon je v II. čítaní – poslanci by o ňom mohli hlasovať už v utorok (27. 6.) podvečer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál