Na hlavný obsah

Prigožin vyhlásil, že jeho armáda je pripravená zomrieť pri pokuse zvrhnúť ministra obrany Serjega Šojgua

V Moskve posilnili bezpečnostné opatrenia.

Prigožin vyhlásil, že jeho armáda je pripravená zomrieť pri pokuse zvrhnúť ministra obrany Serjega Šojgua
Na snímke zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: SITA/AP

Veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu (24. 6.) vyhlásil, že jeho 25-tisícová armáda je „pripravená zomrieť“ pri pokuse o zvrhnutie ruského ministra obrany Serjega Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

„Všetci z nás sú pripravení zomrieť. Všetci, 25-tisíc a potom ďalších 25-tisíc,“ vyhlásil Prigožin v novej zvukovej nahrávke. „Umierame za ruský ľud.“

Jeho kroky verejne podporil prominentný nepriateľ Kremľa a kedysi najbohatší Rus Michail Chodorkovskij. Ten vyzval Rusov, aby Prigožina podporili v pokuse zvrhnúť velenie ruskej armády.

Ruské úrady po jeho vyhláseniach zaviedli v Moskve prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

„Bezpečnostné opatrenia v Moskve posilnili. Všetky dôležité zariadenia a objekty vládnej a dopravnej infraštruktúry sa nachádzajú pod zvýšenou ochranou,“ uviedla ruská štátna agentúra.

Ruský generálny prokurátor informoval prezidenta Vladimíra Putina o pokuse žoldnierskej Vagnerovej skupiny uskutočniť ozbrojený prevrat v Ruskej federácii.

„Generálny prokurátor Ruskej federácie (Igor) Krasnov informoval Putina o začatí trestného stíhania v spojení s pokusom o zorganizovanie ozbrojenej rebélie,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zároveň šéfa Vagnerovcov obvinila z pokusu rozpútať „občiansku vojnu“. Vyzvala jeho bojovníkov, aby ho zadržali.

„Prigožinove vyhlásenia a skutky sú v podstate výzvou na rozpútanie občianskeho konfliktu na území Ruskej federácie a bodnutím do chrbta všetkých ruských vojakov bojujúcich proti fašistickým ukrajinským silám,“ uviedla FSB vo svojom vyhlásení a vyzvala vagnerovcov aby ho zadržali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet