Na hlavný obsah

Problémovú medvedicu pri Kľačne usmrtili

Plašenie bolo neúčinné.

Problémovú medvedicu pri Kľačne usmrtili
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v pondelok (12. 6.) v nočných hodinách usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého pri Kľačne v okrese Prievidza.

Medveď svojím správaním a častými návštevami obce a okolia ohrozoval bezpečnosť obyvateľov a spôsoboval škody na majetku. Informovala o tom v utorok (13. 6.) manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

Odborníci monitorovali pohyb a správanie jedinca, ktorý spôsoboval škody na hospodárskych zvieratách v areáli miestnej farmy.

„Približne šesťročná samica s hmotnosťou do 100 kilogramov sa pohybovala v blízkosti ľudských obydlí. Zozbierané údaje Zásahovým tímom ŠOP SR svedčia o rýchlo postupujúcej strate plachosti a nízkej senzitivite na plašenie,“ priblížila Bocková.

Plašenie bolo neúčinné

Plašenie problémových jedincov medveďa hnedého je podľa nej jednou z foriem averznej terapie, ktorej cieľom je znovu navodenie plachosti u jedincov s pozmeneným správaním prostredníctvom negatívneho stimulu.

„Všetky použité metódy však u predmetného jedinca boli neúčinné. Jeho správanie bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí, ktorí žijú a pohybujú sa v predmetných lokalitách,“ ozrejmila.

Medveďa podľa odborníkov nemohli umiestniť do odchovného zariadenia, keďže bol navyknutý na voľný život v prírode. Nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

Medvedicu odstránili z populácie v súčinnosti s Políciou SR, obvodným oddelením Policajného zboru Nitrianske Pravno v lokalite Piner, v extraviláne Kľačna. Telo spolu s ďalšou dokumentáciou odovzdali miestnemu Poľovníckemu združeniu Horná Nitra.

„Okolie obce je pre zvýšený výskyt medveďa hnedého intenzívne monitorované a Zásahový tím ŠOP SR robí všetky potrebné opatrenia s cieľom zabezpečenia bezpečnosti miestnych obyvateľov,“ dodala Bocková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny