Na hlavný obsah

Storočná voda v Bratislave a výdatné zrážky v ďalších mestách. Zaplavené zostali ulice aj dvory rodinných domov

Klimatológ reaguje, že zrážky ako boli v hlavnom meste bývajú raz za storočie.

Storočná voda v Bratislave a výdatné zrážky v ďalších mestách. Zaplavené zostali ulice aj dvory rodinných domov
Na snímke následky silného prívalového dažďa v Ružinove. Foto: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova

S výdatnými zrážkami bojujú od štvrtka (8. 6.) viaceré mestá. Zaplavené zostali ulice, dvory rodinných domov, chodníky aj cesty. Klimatológ reaguje, že tak intenzívne zrážky ako boli vo štvrtok v hlavnom meste, štatisticky bývajú raz za storočie.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Štefánia Turyová:

Kritická situácia je podľa hovorkyne hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Júlie Zeleňákovej v Sebechleboch, kde sledujú naplnenie priehrady. Starostka Terézia Krnáčová hovorí, že v obci prijali prvé opatrenia, napríklad zatvorili miestnu škôlku.

“Kontrolujeme, ešte ich nie je potrebné evakuovať, ale už vrecujeme a dávame piesok,“ spresnila.

Aj mesto Vysoké Tatry je od štvrtkového večera v pohotovosti. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili po tom, keď sa v Tatranskej Lomnici vyliala voda z jazierka a tatranského potoka. Zaliala cesty a chodníky.

“Poškodilo nám to rigoly, chodníky, zobralo nám to dlažbu, museli sme povolať techniku,“ vysvetlil primátor Jozef Štefaňák.

S intenzívnymi zrážkami bojovala aj obec Zemianske Podhradie v okrese Nové Mesto nad Váhom. Zaplavené boli aj ulice hlavného mesta, či ružinovská nemocnica. Zasahovať museli profesionálni i dobrovoľní hasiči.

“Najmä odčerpávali dažďovú vodu z vytopených podchodov, parkovísk, garáží a pivničných priestorov,“ ozrejmil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

Výskyt raz za sto rokov

Klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu vysvetlil, že na určitých miestach Bratislavy vo štvrtok spadlo viac ako 55 milimetrov zrážok za dve hodiny. Tak intenzívny dážď je raritou. “Vyskytuje sa to s pravdepodobnosťou opakovania raz za sto rokov,“ dodal klimatológ.

Na zaplavených komunikáciách a parkoviskách uviazli viaceré autá. Zástupca starostu Ružinova Martin Patoprstý si na podobné dažďové smršte pamätá aj v roku 2014 či 2018. “Toto vo štvrtok nebola systémová porucha kanalizácie. Toto bola živelná katastrofa, ktorá postihla nielen Ružinov, ale aj veľkú časť hlavného mesta,“ spresnil.

Meteorológovia upozorňujú na búrky a intenzívne prehánky na celom Slovensku aj počas piatkového (9. 6.) dňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál