Na hlavný obsah

Samosprávy šetria nakupovaním elektriny za burzové ceny. Odborník tvrdí, že to má svoje riziká

O niekoľko mesiacov to môže samosprávy ruinovať.

Samosprávy šetria nakupovaním elektriny za burzové ceny. Odborník tvrdí, že to má svoje riziká
Primátor ukazuje na grafoch hodinové rozdiely v cenách elektriny. Foto: RTVS

Samosprávy, ktoré sa rozhodli nakupovať elektrinu za burzové, denné ceny, výrazne šetria. Distribútori energie im koncom minulého roka ponúkali fixné zmluvné ceny aj za viac ako 500 eur za megawatthodinu. Tí, čo takéto ponuky neprijali, teraz nakupujú elektrinu za takmer štvornásobne nižšiu cenu. Podľa odborníka na energie však išli do vysokého rizika.

Rok 2022 a nástup energetickej krízy. Samosprávy, či podniky sa museli rozhodnúť, či budú platiť za elektrinu fixnú sumu na celý rok alebo za každú hodinu inú cenu, podľa situácie na trhu.

Nákupu elektriny samospráv za spotové ceny sa Ranných správach RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

„Do súťaží sa nehlásili takmer žiadne firmy, ak sa nejaká niekde prihlásila niektorí z tých dodávateľov energie, tak bol veľmi drahý. Tá cena vysúťažená sa pohybovala niekde na úrovni 500 eur,“ uviedol primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

Magistrát sa preto rozhodol nakupovať elektrinu za takzvané spotové ceny, teda podľa aktuálneho vývoja na burze. Od septembra minulého roka elektrina zlacnela približne trojnásobne. „U nás je tá cena momentálne vrchol v januári 200 eur, ale tá priemerná cena sa pohybovala okolo 150 a stále klesá,“ pokračoval Prílepok.

Šetria aj ďalšie samosprávy

Týmto spôsobom šetria aj ďalšie samosprávy. Nakupovať za burzové ceny sa rozhodli napríklad aj v obci Trnavá Hora.

„Bol to určite risk, ale my sme v tej situácii nemali v podstate inú možnosť keďže rozumné závody vyčkávali do poslednej chvíli a neponúkali rozumnú cenu, ak ponúkali, tak bola až 500 eur,“ skonštatoval starosta Trnavej Hory Pavel Kravec.

Za každú hodinu tak platia za energie inú cenu a podľa toho nastavili aj spotrebu. Napríklad chladenie zimného štadióna zapínajú vtedy, keď je elektrina lacná.

„V ranných hodinách sme nemuseli chladiť vôbec, a to chladenie sme zapínali až o dvanástej, keď tá cena bola 90 eur. Keby sme tie isté kilowatty odoberali tu, tá cena namiesto 90 eur by bola 140,“ vysvetlil primátor Dolného Kubína.

Podľa tohto vzorca nastavili aj spotrebu energie napríklad v školách. Pranie, či umývačky riadu zapínajú, keď je elektrina lacnejšia. Opačnú situáciu majú v Prešove. Pre verejné osvetlenie a svetelnú signalizáciu zafixovali cenu energii u distribútora. Platia bezmála 480 eur za megawatthodinu.

„Z tohto dôvodu mesto Prešov aktuálne pripravuje verejné obstarávanie na dodávky elektrickú energiu. Rozdiel v cene elektriny oproti obdobiam spred energetickej krízy je vo výške približne do štyroch miliónov eur,“ uviedla Terézia Rácová, hovorkyňa mesta Prešov.

Spotové ceny sú rizikové, tvrdí odborník

Konečnú cenu spoznajú až po štátnych kompenzáciách. Odborník na energie však nákup elektriny za spotové ceny považuje za vysoké riziko.

„To je obrovské riziko. Bežný odberateľ ktorému záleží na cenách tak určite nevsádza všetko na pohyby na burzách. Je to nevyspytateľné, dnes je to zaujímavé veľmi lukratívne avšak o dva tri mesiace to môže byť niekde inde a môže to ruinovať samosprávu,“ podotkol Jozef Badida, analytik portálu Energie pre vás.

Nech sa samosprávy snažia šetriť akokoľvek, ceny spred energetickej krízy však stále nedosiahli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika