Na hlavný obsah

Slovensko má ďalší problém: Množia sa prípady stuhnutia pečene. Najviac ich je Košiciach

Problém odhalili u každého druhého testovaného pacienta.

Slovensko má ďalší problém: Množia sa prípady stuhnutia pečene. Najviac ich je Košiciach
Ilustračná snímka pečene. Foto: RTVS

Zlá životospráva či priveľa alkoholu. Testy ukázali, že každý druhý pacient má stukovatenú pečeň. Najviac prípadov odhalili v Košiciach. Podľa odborníkov sú čísla alarmujúce na celom Slovensku.

V rámci projektu Sírius otestovali na Slovensku zatiaľ viac ako 2 500 pacientov. Odborníci teraz hodnotia predbežné výsledky. No už aj tie sú alarmujúce.

„Z dostupných výsledkov vidíme, že samotné stukovatenie, čiže ukladanie tuku do pečene, má 50 percent ľudí, ktorí boli testovaní,“ spresnila prezidentka Slovenskej hepatologickej spoločnosti prezidentka Slovenskej hepatologickej spoločnosti Sylvia Dražilová.

Problémom s pečeňou sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

U štvrtiny pacientov odhalili pokročilú fibrózu, teda stuhnutie pečene. Výsledkom všetkých chronických chorôb tohto orgánu je obávaná cirhóza. Najčastejším pôvodcom problémov s pečeňou je síce alkohol, no ani zďaleka nie je jedinou príčinou.

„Je to na Slovensku bez najmenších pochybností najčastejšia príčina. Ale zodpovedá zhruba za okolo polovicu všetkých chorôb pečene. Tá druhá polovica sa delí na 99 ďalších príčin,“ dodal hlavný odborník MZ SR pre hepatológiu Ľubomír Skladaný.

Nealkoholová stratóza pečene

„Okrem alkoholovej cirhózy pečene máme aj nealkoholovú stratózu pečene. To je stukovatenie pečenie v dôsledku zlého životného štýlu. Tuk sa ukladá do rôznych orgánov, vrátane pečene. Aj táto choroba môže progredovať do cirhózy pečene,“ ozrejmil prednosta II. Internej kliniky UNLP a LF UPJŠ Peter Jarčuška.

Práve nealkoholové stukovatenie pečene je často skrytým ochorením bez príznakov. V Košiciach zistili medzi testovanými najviac prípadov stuhnutia pečene v porovnaní s celoslovenským priemerom.

„Zúčastnilo sa ho okolo stovky ľudí v produktívnom veku. Bohužiaľ zistili sme teda, že to ochorenie pečene je pomerne časté,“ spresnil hepatológ II. Internej kliniky UNLP a LF UPJŠ Martin Janičko.

Prípadov ochorenia na Slovensku je tak mnoho. Odborníci na to chcú aj projektom Sírius poukázať.

„My by sme túto správu chceli rozšíriť. Nie ako poplašnú zvesť, ale myslíme si, že keď sa ľudia dozvedia, aká pravdepodobnosť je, že každý z nás má niečo s pečeňou, tak sa intuitívne začnú chrániť,“ dodal Skladaný.

Odborníci sú prekvapení záujmom ľudí o testovanie. Najbližšie budú registrovaných pacientov testovať začiatkom júla v Kráľovskom Chlmci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny