Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo a Spojené štáty začínajú novú kapitolu vzájomných vzťahov

Je ňou Atlantická deklarácia.

Spojené kráľovstvo a Spojené štáty začínajú novú kapitolu vzájomných vzťahov
Britský premiér Rishi Sunak (vľavo) a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo a Spojené štáty začínajú novú kapitolu vzájomných vzťahov pod názvom Atlantická deklarácia. Vyhlásili to počas spoločnej tlačovej konferencie obaja lídri. Prezident Joe Biden a premiér Rishi Sunak. Znamená to spoluprácu v ekonomickej oblasti, jadrovej energetike, umelej inteligencii a znižovaní obchodných bariér medzi krajinami.

Atlantická deklarácia okrem iného otvorí dvere spolupráci v budovaní sietí 5G a 6G a umožní britským výrobcom elektrických automobilov čerpať americké dotácie a daňové úľavy. Dohodu však ešte musí schváliť americký Kongres.

„Otvorili sme rokovania aj o vzájomnej spolupráci v oblasti spracovania a ťažby kritických materiálov. Veľká Británia by zároveň mohla investovať do mnohých sektorov v Spojených štátoch, napríklad do technológie lítiových batérií,“ uviedol americký prezident Joe Biden.

Rokovaniu lídrov Spojeného kráľovstva a Spojených štátov sa venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

Konzervatívci v roku 2019 sľúbili voličom, že po vystúpení z Európskej únie vyrokujú zo Spojenými štátmi dohodu o voľnom obchode. Tá je nateraz v nedohľadne a premiér sa bude snažiť na domácej scéne obhájiť Atlantickú deklaráciu.

„Táto spolupráca nám umožní upevniť ekonomickú bezpečnosť našich krajín a posilní zásobovacie reťazce. Navyše, malé podniky budú môcť jednoduchšie spolupracovať a vymieňať si informácie. Atlantická deklarácia je dobrou správou pre Britov, pretože Spojené štáty budú investovať miliardy do britskej ekonomiky, čo znamená tvorbu tisícov pracovných miest,“ vysvetlil britský premiér Rishi Sunak.

Rokovali aj o Ukrajine

Lídri oboch krajín počas stretnutia rokovali aj o situácii na Ukrajine a potvrdili spoločný záväzok pokračovať v pomoci Kyjevu.

Prezident Joe Biden navyše naznačil, že novým generálnym tajomníkom NATO by mohol byť súčasný britský minister obrany Ben Wallace. Doplnil však, že o tom musia rozhodnúť členské štáty konsenzom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet