Na hlavný obsah

Spomalenie starnutia už čoskoro nemusí byť len predstavou. Vedci testujú nový liek

Otestovať ho chcú na psoch.

Spomalenie starnutia už čoskoro nemusí byť len predstavou. Vedci testujú nový liek
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Spomalenie starnutia už čoskoro nemusí byť len predstavou. Vedci v americkom Texase testujú nový liek. Otestovať ho chcú na psoch.

Liečivo z názvom rapamycin sa už aj teraz predpisuje po transplantáciách ako prevencia pred odmietnutím nového orgánu, a pomáha tiež urýchliť účinky chemoterapie.

Jeho nové využitie otestovali najskôr na myšiach. Či by liek mohol pomôcť k dlhovekosti aj ľuďom, plánujú vedci overiť najskôr na psoch.

„Psy sú na tento výskum perfektné. Na rozdiel od myší v laboratóriu sa od seba navzájom líšia životosprávou, vzrastom, žijú na rozdielnych miestach a majú rozdielne návyky. V tomto sú veľmi podobné ľuďom. Navyše majú aj podobnú stavbu tela,“ vysvetľuje výskumníčka na Univerzite A&M v Texase Genna Atieeová.

Spomaleniu starnutia sa v reportáži venoval redaktor RTVS Boris Novotňák:

Výskum má trvať tri roky. Samotné liečivo budú dávať psom len počas prvého roka. Zvyšok času budú sledovať, či liečba funguje. Jej cieľom je odbúrať takzvaný oxidačný stres v tele.

„Rapamycin má skutočne jedinečné vlastnosti. Mení metabolizmus tak, že napodobňuje proces, ktorým prechádza naše telo vtedy, keď máme obmedzený príjem kalórií. To ovplyvňuje stres na bunkovej úrovni a tak ovplyvňuje, ako starneme,“ dodáva Atieeová.

Liek budú testovať na starších psoch. Majitelia dúfajú, že ich domácemu maznáčikovi umožní žiť plnohodnotný život.

„Jake má približne desať rokov. Už teraz na ňom vidím, že starne. Má už problém vyskočiť do auta, no je stále zdravý. Chcem, aby žil aktívny život ešte dlho,“ hovorí jeho majiteľka Virginia Williamsová.

Do výskumu sa zapojí približne 500 psov rôznych druhov a vzrastu. V úvodnej fáze výskumu chcú vedci zistiť, či liek pomáha obnoviť správnu funkčnosť srdca. Vedci sľubujú, že ak sa jeho účinok podarí overiť, začnú ho skúšať aj na ľuďoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet