Na hlavný obsah

Štát a kraje sa nedohodli na fungovaní ambulantných pohotovostí. Samosprávy chcú ďalej rokovať

Medzirezortné pripomienkové konanie sa končí budúci týždeň.

Štát a kraje sa nedohodli na fungovaní ambulantných pohotovostí. Samosprávy chcú ďalej rokovať
Na snímke minister zdravotníctva SR Michal Palkovič. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa bude zaoberať pripomienkami samosprávnych krajov k návrhu na zmenu vo fungovaní ambulantných pohotovostí. Zhodu v téme nenašli. Po utorkovom (27. 6.) stretnutí s predstaviteľmi SK8 o tom informoval minister zdravotníctva Michal Palkovič.

„V tomto momente sme nedošli k ideálnemu konsenzu. Vymenili sme si postoje s tým, že medzirezortné pripomienkové konanie sa končí budúci týždeň. Ministerstvo zdravotníctva jednotlivé pripomienky vyhodnotí a bude sa nimi ďalej zaoberať,“ povedal Palkovič.

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová poznamenala, že išlo o búrlivé stretnutie. „Nie je vyhovené krajom v oblasti zmien, ale veríme, že po vyhodnocovaní jednotlivých pripomienok za kraje ešte dôjde k stretnutiu a budeme situáciu znovu riešiť,“ doplnila.

Ozrejmila, že samosprávy vnímajú argumenty ministerstva o nedostatku pediatrov ako opodstatnené, ale vnímajú aj obavy obyvateľov o zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Potvrdila, že k návrhu zaslali pripomienky všetky kraje a v rokovaniach chcú pokračovať. Pokiaľ nebude hroziť riziko zníženia poskytovanej zdravotnej starostlivosti, vedia si samosprávy podľa jej slov predstaviť rôzne úpravy.

Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú po novom fungovať už len do 20.00 h. Sieť detských pohotovostí sa má v troch fázach tiež zredukovať. Ministerstvo to okrem iného odôvodňuje nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko