Na hlavný obsah

Ukrajinská protiofenzíva sa už začala, tvrdia americké médiá

Kyjev zatiaľ protiútok oficiálne nepotvrdil.

Ukrajinská protiofenzíva sa už začala, tvrdia americké médiá
Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským inváznym silám začala. Píše to na svojom webe americká stanica ABC News a denník The Washington Post. Odvolávajú sa na nemenované ukrajinské zdroje.

Kyjev zatiaľ protiútok oficiálne nepotvrdil. Ruský minister obrany Sergej Šojgu medzitým podľa agentúry Interfax tvrdil, že ukrajinská armáda sa v noci na štvrtok (8. 6.) pokúsila prelomiť ruskú obranu v Záporožskej oblasti a že Rusi útok odrazili.

Ukrajinská protiofenzíva sa zrejme rozbiehala už niekoľko dní, píše ABC News. Tá sa odvoláva na poznatky amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). V posledných hodinách podľa americkej stanice však došlo k významnému vývoju – prichádzajú správy o veľkej bitke južne od mesta Záporožie na juhovýchode Ukrajiny.

Dvaja ukrajinskí predstavitelia, vrátane zdroja blízkeho prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, pre stanicu potvrdili, že sa teraz odohráva aktívna fáza protiofenzívy.

O ofenzíve sa hovorí už niekoľko dní

Podľa denníka The Washington Post ukrajinskí vojaci – vrátane špecializovaných útočných síl vyzbrojených západnými zbraňami a vycvičených v taktike NATO – v noci zintenzívnili údery na ruské pozície na juhovýchode krajiny. Tým podľa štyroch zdrojov z ukrajinských ozbrojených síl začali významný tlak na ruské sily, píše denník.

O dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzíve, ktorej cieľom je získať späť Ruskom okupované ukrajinské územia na východe a juhu krajiny, sa hovorí už niekoľko dní. Kyjev odmietal opakované tvrdenia ruských zdrojov o tom, že protiútok sa už začal.

Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok v rannom prehľade situácie na bojisku len poznamenal, že ruské jednotky na záporožskom a chersonskom úseku frontu pokračujú v obrane.

Predstaviteľ Moskvou dosadenej správy okupovanej časti regiónu Vladimir Rogov uviedol, že ukrajinské sily v noci podnikli prvý veľký tankový útok na fronte v Záporožskej oblasti. 

Ukrajinci zaútočili pri meste Orichiv asi 60 kilometrov juhovýchodne od Záporožia, napísal na sociálnej sieti Rogov. Zároveň tvrdil, že sa ruským silám podarilo útok odraziť. Podobne sa vo štvrtok popoludní vyjadril šéf ruského rezortu obrany.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet