Na hlavný obsah

Začala sa organizačná príprava na septembrové voľby. Okrem politických strán sa na ne chystajú aj samosprávy

Príprava bude stáť asi 17 miliónov eur.

Začala sa organizačná príprava na septembrové voľby. Okrem politických strán sa na ne chystajú aj samosprávy
Ilustračná snímka volebnej komisie. Foto: RTVS

Na predčasné parlamentné voľby sa okrem politických strán začínajú pripravovať aj samosprávy. Mestá a obce zatiaľ nehlásia žiadne komplikácie. Príprava volieb, ich organizácia aj sčítavanie hlasov bude stáť asi 17 miliónov eur.

S parlamentnými voľbami v tomto roku sa pri vlaňajšom zostavovaní rozpočtu nepočítalo. Aby sa s ich prípravami mohlo vôbec začať, ďalší krok je na ministrovi financií.

„Aby uvoľnil potrebné finančné prostriedky pre ministerstvo vnútra a Štatistický úrad (ŠÚ) SR, čo je bezmála 17 miliónov eur,“ uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Štatistický úrad potrebuje na zabezpečenie volieb viac ako tri milióny eur a ministerstvo vnútra vyše 13,5 milióna. „Hlavnou položkou sú najmä odmeny členov komisií, najmä okrskových volebných komisií,“ dodala Chmelová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Dostanú po 62 eur. Predsedovi komisie pôjde 80 a zapisovateľovi necelých 78 eur. Ďalšie milióny zhltne samotná tlač a distribúcia hlasovacích lístkov, vybavenie volebných miestností, ale aj zabezpečenie verejného poriadku políciou. Podľa ministra vnútra netreba očakávať iné bezpečnostné opatrenia, ako tie, ktoré sú počas volieb bežné.

„Policajný zbor je pripravený reagovať na situáciu, aká nastane. Jednak nepredpokladáme a ani to neplánujeme,“ priblížil poverený minister vnútra Ivan Šimko.

Úlohy už dostali aj samosprávy. Musia vytvoriť volebné okrsky a určiť aj volebné miestnosti. „Zatiaľ obce a mestá hlásia to, že sú pripravené, tak ako sa naučili a pripravili aj pred tri a pol rokom, keď boli klasické parlamentné voľby. Pripravujú sa aj na tieto voľby tak, aby boli všetky veci splnené v zmysle zákona. A aby mohli občania slobodne prísť vyjadriť názor,“ priblížil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Školenie každého, kto sa na voľbách bude podieľať

Ešte do volieb ŠÚ SR preškolí každého, kto sa na nich bude organizačne aj technicky podieľať. Na záver urobí veľkú celoplošnú skúšku spracovania výsledkov hlasovania. „Štandardne sa to robí a myslím, že sa to iba raz robí,“ vysvetlil minister vnútra.

Dôvodom je, že všetky okrsky musia zápisnice poslať štatistickému úradu elektronicky. Riaditeľka odboru volieb na ministerstve vnútra si však vie predstaviť, že by sa takáto skúška urobila aj viac ako jedenkrát. „Ak uzná za potrebné, ak vznikne taká situácia, tak urobí testovanie aj dvakrát. Spravidla sa robí raz,“ vysvetlila Chmelová.

Podľa ŠÚ SR je však takýchto skúšok podstatne viac. Úrad ich však z bezpečnostných dôvodov verejne neoznamuje, aby sa predišlo napríklad hackerskému útoku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko