Na hlavný obsah

Bratislava zvyšuje daň za ubytovanie. Priplatiť si budú musieť nielen turisti, ale aj študenti a robotníci

Nespokojní sú najmä hotelieri.

Bratislava zvyšuje daň za ubytovanie. Priplatiť  si budú musieť nielen turisti, ale aj študenti a robotníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od 1. júla Bratislava zvýšila poplatok za ubytovanie. Priplatiť si budú musieť študenti aj robotníci. Nespokojní sú najmä hotelieri.

Kým doteraz platili návštevníci Bratislavy daň za ubytovanie 1,70 eur, odteraz si priplatia. Nezaplatia však v každom hoteli rovnako. „Bratislava je v tomto prípade unikát. V strede mesta pôjde o 3,50 eur a ostatné regióny zaplatia tri eurá. Takéto niečo v celej Európe nie je. Nevieme o tom,“ uviedol zástupca Bratislavskej hotelovej asociácie Juraj Marko.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

„Treba zdôrazniť, že aj s tým sa spájajú určité náklady. Či je to úprava softvérových riešení, alebo aj ľudská a pracovná sila, ktorá musí spracovať všetky tieto informácie,“ vysvetlil prezident Zväzu cestovného ruchu SR a Asociácie reštaurácií a hotelov Slovenska Marek Harbuľák.

„Pôjde to do balíka, ktorý predstavuje rozpočet hlavného mesta. Ten sa vynakladá na všetky služby, ktoré mesto má v kompetencii. Napríklad do verejnej dopravy, verejných priestorov a podobne,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Bratislava Dagmar Schmucková.

Porovnanie so zahraničným

Nárast je podľa hotelierov vysoký aj v porovnaní so zahraničím. „Platí, že sme vychádzali z porovnania okolitých hlavných miest, či už ide o Viedeň, Budapešť, ale napríklad aj Ľubľanu. Takže rozhodne hlavné mesto nemá najvyššiu daň z ubytovania,“ dodala hovorkyňa.

„Pri lacnom ubytovaní aj v centre mesta, a tak isto ubytovanie mimo mesta, kde ubytovanie stojí napríklad deväť eur, bude musieť klient zaplatiť ďalšie tri eurá miestnu daň,“ vysvetlil Marko. Výška dane za ubytovanie nie je na Slovensku jednotná.

„Aj v tomto by mal byť nejaký systém. Nemôžme v nejakom menej navštevovanom regióne nastaviť daň z ubytovania možno dvoj, trojnásobne vyššie, ako je región, ktorý je naozaj turisticky zaujímavý,“ dodal Harbuľák.

Z toho, že ubytovacie zariadenia vyberajú daň pre mesto, nemajú hotely benefity. Daň musia zaplatiť aj robotníci z ubytovania na periférii mesta či študenti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny