Na hlavný obsah

Cintoríny v Ružomberku naďalej navštevujú medvede. Konať začal už aj zásahový tím

Obyvateľov vyzvali na opatrnosť a obozretnosť.

Cintoríny v Ružomberku naďalej navštevujú medvede. Konať začal už aj zásahový tím
Cintoríny v Ružomberku a jeho okolí nemajú problém s medveďmi prvýkrát. Foto: TASR/Radovan Stoklasa, TASR/Miroslava Mlynárová, Koláž RTVS

Opätovné návštevy medveďov hnedých hlásia z ružomberskej mestskej časti Biely Potok. Ďalšie jedince spozorovali aj v blízkosti ružomberského mestského cintorína. TASR o tom v stredu (12. 7.) informoval hovorca primátora Ružomberka Vladimír Miškovčík.

Dodal, že zásahový tím už informovali a situáciu monitoruje, pričom podniká opatrenia. Obyvateľov radnica upozornila, aby zvýšili opatrnosť a správali sa zodpovedne.

„Napriek tomu, že v minulom období sa zásahovému tímu podarilo na mestskom cintoríne v Ružomberku odchytiť a usmrtiť dvoch synantropných medveďov, problémy s ich návštevami v blízkosti ľudských obydlí úplne nevymizli,“ uviedol Miškovčík.

Doplnil, že stále platia preventívne opatrenia, ktoré prijalo mesto na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov. Mestský cintorín je od 19.00 h do 8.00 h uzatvorený. „V lokalitách, kde vyčíňajú medvede, je posilnená činnosť hliadok mestskej polície,“ ubezpečil hovorca.

Medvede lákajú na hroby sviece, ktoré majú podľa rozboru v sebe prímesi hovädzieho a bravčového loja. Radnica preto žiada návštevníkov cintorína, aby ich do odvolania nepoužívali.

Umiestnia elektrickú ohradu

Radnica v spolupráci so zásahovým tímom a mestskými lesmi pracuje na umiestnení elektrického ohradníka na cintorín.

„V tieto dni odstraňujú technické služby náletové a iné dreviny v časti, kde nainštalujú viac ako 200-metrový plot,“ dodal hovorca s tým, že mesto opätovne žiada štát o zvýšenú aktivitu pri riešení akútnych problémov s medveďom v Ružomberku.

Výskyt medveďa spozorovali aj v Zázrivej, v časti Malá Petrová. Z informácií, ktoré obec zverejnila na svojom webe, vyplýva, že zviera sa už niekoľko dní v podvečerných hodinách pohybuje v blízkosti domov. „Vyzývame verejnosť, aby bola počas pohybu v prírode obozretná a do prírody chodila v skupinkách,“ uviedla samospráva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny