Na hlavný obsah

Fajčiari by si po novom mohli priplatiť. Rezort predstavil plán na ozdravenie verejných financií

Ministerstvo chce zvyšovať viacero daní.

Fajčiari by si po novom mohli priplatiť. Rezort predstavil plán na ozdravenie verejných financií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úprava daní z nehnuteľností, vyššie zdanenie tabakových výrobkov či menej byrokracie pri DPH. To je len časť z opatrení v daňovej oblasti, ktorými chce ministerstvo ozdraviť slovenské verejné financie. Pripravuje aj škrty vo výdavkoch.

Viac peňazí do štátnej pokladnice by mohli odviesť napríklad fajčiari. Poverený kabinet však uvažuje aj o vyššom zdanení nehnuteľností, konkrétne tých s viacerými podlažiami. „Aby daň odzrkadľovala celkovú veľkosť danej nehnuteľnosti, nielen plochu najväčšieho poschodia. Cieľ je zvýšiť férovosť aj v rámci zdaňovania stavieb,“ uviedol minister financií Michal Horváth.

Keďže diskusia o daňových zmenách je ešte len na začiatku, komora daňových poradcov návrhy nateraz nekomentuje. Opatrný je aj podnikateľský sektor. „Konečný vplyv opatrení na podnikateľov bude závisieť od presného výkladu a implementácie týchto opatrení,“ komentovala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová.

Ozdraveniu verejných financií sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Na druhej strane politici majú pri návrhoch poverenej vlády jasno. Predseda SaS Richard Sulík nemá problém podporiť zvýšenie dani, pokiaľ sa iná zníži o rovnaký objem. Líder Smeru-SD Robert Fico zasa tvrdí, že nemá zmysel komentovať návrhy vlády, ktorá neexistuje.

„Tuto ide o konkrétnu prípravu legislatívnych opatrení tak, aby vláda, ktorá bude po voľbách, mohla tieto opatrenia rýchlo schváliť,“ vysvetlil Horváth.

No a kým na Slovensku sa o uťahovaní opaskov ešte len začína diskutovať, u našich západných susedov už debaty o šetrení vrcholia. Českí poslanci by mali o úspornom balíčku za zhruba 160 miliárd českých korún (zhruba 6,7 mld. eur) rozhodnúť v najbližších dňoch.

Daňové úpravy sú však len prvým chodom ozdravného menu. Minister financií chce v nadchádzajúcom období predstaviť výdavky, pri ktorých by vedel ušetriť samotný štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika