Na hlavný obsah

Hromadná doprava v Bratislave je od soboty drahšia. Dopravcovia radia, ako kupovať lístky lacnejšie

Ceny všetkých lístkov sa zvýšia v priemere o 20 percent.

Hromadná doprava v Bratislave je od soboty drahšia. Dopravcovia radia, ako kupovať lístky lacnejšie
Automat na MHD lístky v Bratislave. Foto: RTVS

Hromadná doprava v Bratislavskom kraji od soboty (1. 7.) zdražie. Ceny všetkých jednorazových aj predplatných lístkov sa zvýšia v priemere o 20 percent. Vopred zakúpené lístky môžu cestujúci využiť aj po tomto termíne.

Základný 30-minutový lístok bude stáť namiesto súčasných 90 centov 1,10 eur. Za základný hodinový si cestujúci zaplatí 1,60 eur a pre príležitostných návštevníkov hlavného mesta zdražie základný 24-hodinový lístok na 4,80 eur.

„Vzhľadom na výpadky v príjmoch mesta, kvôli prijatým populistickým zákonom a inflácii je to nevyhnutný krok na zachovanie súčasného rozsahu a najmä kvality dopravných služieb,“ uviedol primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Cestujúcim sa zdražovanie nepáči.

Drahšiemu cestovnému v Bratislave sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Celý integrovaný dopravný systém

Nárast cien sa bude vzťahovať na všetkých dopravcov v integrovanom dopravnom systéme Bratislavy. Ak si cestujúci kúpili v predstihu jednorazové cestovné lístky do zásoby, ešte niekoľko týždňov budú môcť nimi cestovať lacnejšie.

„Jednorazové cestovné lístky, ktoré si zakúpili ešte pred 1. júlom zostávajú v platnosti až do 30. septembra. To znamená stanovili sme trojmesačné prechodné obdobie v rámci, ktorého môžu cestujúci tieto cestovné lístky dojazdiť,“ vysvetlil hovorca Dopravného podniku Bratislava Martin Chlebovanec.

„Upozorňujeme ľudí, že ich musia naozaj v priebehu tých troch mesiacov minúť. Tieto cestovné lístky nebude možné vrátiť ani zameniť,“ dodala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Vozárová.

Ročná električenka pre dospelého zdražie zo 199 na 239 eur. „Ak majú cestujúci zakúpené električenky ešte za staré ceny, prípadne si ich ešte chcú kúpiť do konca tohto mesiaca, nemusia sa obávať. Kúpia si ich za staré ceny a cestujú až do obdobia konca platnosti tej električenky,“ dodala Vozárová.

Dopravcovia cestujúcim odporúčajú kupovať cestovné lístky cez aplikáciu, teda elektronicky. Vyjdú ich tak lacnejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny