Na hlavný obsah

V Nitre po rokoch zvyšujú ceny MHD lístkov. Porastu zhruba o 25 percent

Radnica zmeny zdôvodňuje rastúcimi cenami pohonných látok.

V Nitre po rokoch zvyšujú ceny MHD lístkov. Porastu zhruba o 25 percent
Nitrianska mestská hromadná doprava. Foto: RTVS

Cestovanie mestskou autobusovou dopravou v Nitre bude od septembra drahšie. Ceny lístkov porastú zhruba o 25 percent. Zmenu schválilo mestské zastupiteľstvo. Radnica to zdôvodňuje najmä rastúcimi cenami pohonných látok.

Každý pracovný deň je v uliciach Nitry 74 autobusov mestskej dopravy. Hoci vlani na cestovnom ľudia zaplatili takmer dva a pol milióna eur, na pokrytie skutočných výdavkov dopravcu to nestačilo.

„V roku 2022 sme aktuálne vyplatili spoločnosti viac ako 7,2 milióna eur s tým, že do konca tohto mesiaca im budeme uhrádzať ešte 820 000 eur,“ uviedla Lenka Mareková z odboru komunikácie a propagácie Mestského úradu v Nitre.

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že na týchto nákladoch sa budú od septembra cestujúci podieľať vo väčšej miere. Cenu obyčajného cestovného mesto zvýšilo z 50 na 75 centov. Za mesačník si ľudia priplatia o päť eur viac.

Cestovnému v Nitre sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Cena základného lístka z čipovej karty sa nemenila od roku 2011. Ceny predplatných lístkov – mesačných a štvrťročných, sú v tej istej cene, ako boli v roku 2007,“ vysvetlil Vladimír Šimko z Transdevu Nitra, ktorý je dopravcom mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Nitre. Za ročný lístok zaplatí cestujúci 185 eur. Jednorazový lístok, zaplatený v hotovosti u vodiča, ho vyjde na 1,20 eura viac ako doteraz.

„Keď chceme motivovať ľudí, aby využívali MHD, tak cena sa teraz zvýšila. Tak si to teraz neviem predstaviť, ako to bude,“ priznal poslanec mestského zastupiteľstva v Nitre Peter Košťál. „Vylúčili sme niektoré skupiny, keď niekto odchádza do výsluhového dôchodku. Dali sme tam hranicu 63 rokov, odvtedy má človek úľavu na cestovnom,“ priblížil mestský poslanec František Hollý.

Na zvýšené náklady na mestskú dopravu, na infláciu a výpadky príjmov reagovali aj v Bratislave. Hlavné mesto od júla zvýši ceny takmer všetkých druhov cestovných lístkov v MHD v priemere o 20 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny