Na hlavný obsah

Kandidátne listiny musia politické strany a hnutia odovzdať do nedeľnej polnoci

Väčšina si to nechala na poslednú chvíľu.

Kandidátne listiny musia politické strany a hnutia odovzdať do nedeľnej polnoci
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Politické strany a hnutia musia do nedeľnej (2. 7.) polnoci odovzdať kandidátne listiny do septembrových parlamentných volieb. Doposiaľ tak spravilo 24 politických subjektov.

V nedeľu doobeda prišli na ministerstvo vnútra podať kandidátne listiny napríklad strana Demokrati expremiéra Eduarda Hegera či Slovenská pirátska strana. Poobede zasa prišli predstavitelia hnutia KDH, Sme rodina, Modrí, Most-Híd, Smer-SD či Progresívne Slovensko.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová uviedla, že s kandidátkou by malo celkovo prísť 25 strán.

„Mojou úlohou je skontrolovať na kandidátnej listine údaje o každom kandidátovi spolu s jeho vyhlásením, pretože tam vznikajú rôzne nezrovnalosti. Našou úlohou je zabezpečiť, aby údaje boli správne,“ dodala s tým, že najčastejšie dochádza k chýbam v trvalom pobyte či v menách kandidátov.

Po polnoci sa už kandidátnu listinu nebude dať dopĺňať, ani meniť poradie kandidátov. Za jednu stranu alebo hnutie môže v parlamentných voľbách kandidovať maximálne 150 osôb.

Každá politická strana musí zaplatiť tiež kauciu 17-tisíc eur. Ak vo voľbách dostane aspoň dve percentá platných hlasov, tak sa jej táto suma vráti.

Aby sa strana či hnutie dostalo do parlamentu, potrebuje získať najmenej päť percent hlasov. V prípade vytvorenia predvolebnej koalície platí hranica sedem percent.

Po odovzdaní všetkých kandidátnych listín má ministerstvo čas do 22. júla na to, aby ich spracovalo a žrebovaním pridelili volebné číslo. Ak by sa strany chceli prípadne vzdať kandidatúry, musia tak spraviť do 28. septembra.

Téme sme sa venovali v spravodajstve RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko