Na hlavný obsah

KĽDR zorganizovala nočnú vojenskú prehliadku. Predviedla bezpilotné lietadlá a balistické rakety

Prehliadka sa konala pri príležitosti 70. výročia ukončenia kórejskej vojny.

KĽDR zorganizovala nočnú vojenskú prehliadku. Predviedla bezpilotné lietadlá a balistické rakety
Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Na veľkej vojenskej prehliadke, ktorú v Pchjongjangu usporiadali vo štvrtok (27. 7.) večer pri príležitosti 70. výročia ukončenia kórejskej vojny, defilovali pred vodcom Kim Čong-unom aj zbrane a rakety s jadrovým pohonom a nové útočné drony. Informovali o tom v piatok (28. 7.) severokórejské štátne médiá.

Koniec kórejskej vojny sa v Severnej Kórei oslavuje ako Deň víťazstva, pripomenula agentúra Reuters. Dodala, že na tohtoročné oslavy pozvali aj čínsku a ruskú delegáciu. Delegáciu z Moskvy viedol minister obrany Sergej Šojgu.

Reuters podotkol, že sú to vôbec prvé takéto návštevy v Severnej Kórei od začiatku pandémie vyvolanej ochorením COVID-19.

Účasť hostí z Číny a Ruska na podujatiach s jadrovými raketami z dielne KĽDR – ktoré Bezpečnostná rada OSN s podporou Číny a Ruska zakázala – kontrastuje s predchádzajúcimi rokmi, keď Peking a Moskva podnikali kroky, aby sa dištancovali od vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet svojho suseda KĽDR, doplnil Reuters.

Podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA boli súčasťou prehliadky najnovšie severokórejské medzikontinentálne balistické rakety Hwasong-17 a Hwasong-18, ktoré majú podľa predpokladov schopnosť zasiahnuť ciele kdekoľvek na území Spojených štátoch.

Súčasťou programu vojenskej prehliadky bol aj prelet nových útočných a špionážnych dronov, uviedla KCNA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet