Na hlavný obsah

Na horách udrú búrky, niektoré miesta sú magnetom na blesky. Záchranári radia, ako zmenšiť riziko

K najtragickejším v tatranských štatistikách patrí leto 2019.

Na horách udrú búrky, niektoré miesta sú magnetom na blesky. Záchranári radia, ako zmenšiť riziko
Mraky nad skalnatou horou. Foto: RTVS

Po výstrahách pred vysokými teplotami očakávajú meteorológovia v najbližších dňoch búrky v horách. Počas letnej turistiky sa zvyšuje aj riziko zásahu bleskom. Každý rok horskí záchranári riešia takéto prípady a nezriedka sa aj sami ocitnú v centre bleskovej aktivity. K najtragickejším v tatranských štatistikách patrí leto 2019.

Zmena počasia v horách prichádza takmer pravidelne napoludnie alebo krátko popoludní. Búrkové mraky prinesú prudký lejak, krúpy a blesky sprevádza ohlušujúce hromobitie. „Je veľmi ťažké tú búrku predpovedať. Vie to byť veľmi lokálne. V jednej doline búrka je, inde nie je,“ vysvetlil riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Marek Biskupič.

„Boli sme už po pár ľudí, ktorí síce neboli priamo zasiahnutí bleskom, ale tá tlaková vlna ich ohrozila. Hodila ich o zem a tým si spôsobili ďalšie zranenia,“ uviedol náčelník HZS Vysoké Tatry Miroslav Živčák. V rizikovej situácii sa začiatkom tohto leta ocitla aj dvojica záchranárov, keď ratovali v búrke turistu pod Rysmi. Jeden člen tímu zostal otrasený, ale bez zranení.

Búrkam na horách sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Už pri prvých náznakoch búrky treba okamžite zostúpiť z vrcholu. Tam je totiž riziko zásahu najvyššie. Rovnako tak v oblastiach, ktoré sú zabezpečené kovovými reťazami. Bezpečné miesto medzi skalami neexistuje. Júl býva na búrky tradične bohatší. „Dávame výstrahy a informujeme ľudí. Treba sledovať výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) a keď má človek pochybnosti, radšej sa otočiť,“ dodal Biskupič.

Najlepšia prevencia, ako sa búrke vyhnúť, je byť o 11.00 h predpoludním na zostupe. Prípadne napoludnie už späť z túry. Každé hory majú špecifické miesta, ktoré blesky priťahujú viac ako iné.

„Sú napríklad miesta, kde tie blesky aj v Tatrách bijú častejšie ako v iných lokalitách. Je to množstvom železnej rudy, ktorá sa v tých horninách nachádza. U nás to Kopské sedlo je tým typické, Kriváň takisto,“ priblížil Živčák.

Magnet na blesky

Magnetom na blesky je aj Lomnický štít. Dôvodom je množstvo kovových prvkov, počnúc zábradliami a končiac kupolou observatória. „Medzi prstami roztiahnete sú také potencionálne rozdiely, že také modré plamienky sú tam – my to voláme Eliášov plameň,“ uviedol vedúci lanovky v stredisku Skalnaté pleso Juraj Husovský.

„Počujete sršanie, svrbí vás pokožka, stáli by vám vlasy na hlave. Za túto sezónu udrelo tak päť až šesťkrát do Lomnického štítu priamo,“ povedal Ronald Langer Ústav experimentálnej fyziky SAV Lomnický štít.

Najtragickejší prípad v Tatrách, keď blesky zabíjali, sa stal v lete 2019 na poľskej strane na štíte Giewont. Blesk udrel priamo do 15 metrov vysokého kovového kríža na vrchole. Nešťastie si vtedy vyžiadalo štyri obete. Zahynuli dve ženy a dve deti vo veku 10 a 13 rokov. Viac ako 100 ľudí sa zranilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny