Na hlavný obsah

Na poštu musia ľudia dochádzať aj niekoľko kilometrov. Rušenie pobočiek v Petržalke sa dotklo najmä dôchodcov

Pôšt ubúda aj v iných regiónoch Slovenska.

Na poštu musia ľudia dochádzať aj niekoľko kilometrov. Rušenie pobočiek v Petržalke sa dotklo najmä dôchodcov
Pobočky v Petržalke Slovenská pošta uzavrela ešte v marci 2023. Foto: RTVS

Ani po niekoľkých mesiacoch od uzavretia frekventovaných prevádzok pôšt v Petržalke obyvatelia nie sú spokojní. Z celkovo siedmich prevádzok je teraz otvorených päť. Majú vystačiť pre 150-tisíc ľudí. Najväčšie obmedzenia to predstavuje pre dôchodcov. Na poštu musia po novom dochádzať niekoľko kilometrov.

„Popredná a moderná“ – aspoň tak sa Slovenská pošta označuje na svojej webovej stránke. Chýba však slovo dostupná, a to hneď po tom, čo pred štyrmi mesiacmi ukončila prevádzky dvoch najvyťaženejších pobočiek v Petržalke. Toto rozhodnutie sa dotklo viac ako 80-tisíc ľudí. Medzi nimi sú hlavne dôchodcovia.

Uzatvoreniu vyťažených pobočiek Slovenskej pošty v bratislavskej Petržalke sa v reportáži venoval redaktor RTVS Patrik Koska:

„Ulica, kde bývam patrila sem. A sem som chodila už 42 rokov, tak som bola taká smutná z toho, že musím vyhľadať inú poštu. Ceny idú hore, poplatky za šeky, ja som konzervatívna, takže stále používam klasické šeky. Ľutujem tých ľudí, čo sa musia premiestňovať o paličkách,“ uviedla klientka pošty Darina Ducka.

„Koncom minulého roka sa stretlo vedenie mestskej časti Petržalka so zástupcami Slovenskej pošty. Vo finále nás pošta na tomto stretnutí informovala, že budú definitívne zatvorené obidve pobočky pošty v Petržalke, a to na Pečnianskej aj na Holíčskej ulici, a to vlastne bez toho, aby nás o tom vopred informovali. Takže nám neostávalo nič iné, len toto rozhodnutie rešpektovať,“ povedala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

„Ľudia majú malé deti, musia chodiť po iných poštách. Tam im povedia, že sem nepatríte – musíte ísť na inú poštu. Chýba nám to, strašne nám to chýba,“ povedal klient pošty.

„Poobede sa tu čakalo hodinu – ľudia sem chodili. Neviem prečo. Bola to vyťažená tá pošta,“ dodala pani Darina.

Pobočky neplánujú otvoriť

Aj napriek nespokojnosti občanov ani po niekoľkých mesiacoch pošta pobočky otvoriť neplánuje.

„Na poštách na Pečnianskej ulici a na Holíčskej ulici sme dlhodobo zaznamenávali klesajúci záujem klientov o služby. Preto sme požiadali regulačný úrad o uzavretie oboch pobočiek. Poštové služby sa pre klientov zabezpečujú bez problémov,“ skonštatovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Problémom však nie je len nedostatok pobočiek v Bratislave, ale aj v regiónoch. Pošta pred niekoľkými dňami oznámila kúpu nových vozidiel za 1,8 milióna eur. Tie majú podľa jej slov čiastočne nahradiť výpadky pobočiek. Prekážkou môže byť doplatok za tento druh služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny